Politika 26.12.2018.

DODIK: Razočaran sam brzinom kojom tužilaštvo vodi istragu u slučaju “Dragičević”

ČITANJE: 4 minute

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da, duboko saosjećajući sa bolom porodice Dragičević i razočaran brzinom kojom tužilaštvo vodi slučaj stradanja njihovog sina, mora da poruči da je Republika Srpska pravna država u kojoj se zakoni moraju provoditi. 

Dodik je istakao da je to što je pod udar zakona došao otac koji je izgubio sina jedna nesrećna okolnost, ali u bilo kojoj zemlji svijeta zakon ga ne bi prepoznavao kao oca koji je izgubio sina, već kao građanina koji se ogriješio o zakon.

-Nisam se oglašavao tokom jučerašnjeg dana jer sam odmah po lišenju slobode Davora Dragičevića informisan da je sve urađeno po slovu zakona. Isto tako sam informisan da su i događaji koji su uslijedili, a koje smo pratili putem medija, dio policijsko tužilačke akcije, o kojoj kao političar ne mogu i neću da govorim – rekao je Dodik upitan da prokomentariše jučerašnja dešavanja u Banjaluci.

On je naveo da ono o čemu i kao funkcioner i kao čovjek može da govori jeste da slike koje su se vidjele juče u Banjaluci nisu prijale ničijem oku, niti su nešto što iko želi da vidi.

-Moram da priznam da sam šokiran scenama u kojima se juče na Trgu Krajine vide majke sa malom djecom i javno pitam sve u Republici Srpskoj ko bi svoje dijete doveo na mjesto koje je sasvim očigledno mjesto opsežne policijske akcije – istakao je Dodik za Srnu.

On je naglasio da je juče na Trgu vidio i “skandal političare koji, nažalost, tragediju porodice Dragičević i dalje monstruozno zloupotrebljavaju i javno dovode u pitanje provođenje zakona za koje su neki od njih svojevremo i glasali”.

-Razumijem da neki od tih političara žive od skandala, kreiraju predstave u kojima mogu da igraju kakvu-takvu ulogu, ali ne razumijem da su za potrebe političke promocije spremni da se igraju sa instititucijama države. Pitam sve u Republici Srpskoj, ali i u regionu i svijetu koja bi policija dozvolila da bilo ko nekažnjeno napada ili tuče njene pripadnike tokom vršenja svojih ustavnih i zakonskih obaveza – upitao je Dodik.

Komentarišući reakcije koje dolaze iz FBiH u vezi sa dešavanjima u Banjaluci, predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je Srni da je bilo zanimljivo vidjeti kako su u FBiH vidjeli jučerašnju policijsko-tužilačku akciju.

-Juče nas i Željko Komšić podsjeća da je policija Republike Srpske učestvovala u navodnom genocidu i da je vrijeme da se reforma policije vrati na sto. Sve to govori da su se najglasniji akteri ovog događaja udaljili od same suštine, i da nikoga od njih nije briga kako je stradao mladi Banjalučanin – konstatovao je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše jučerašnje saopštenje Delegacije EU na čelu sa Lars-Gunar Vigemarkom u kome izražavaju zabrinutost povodom situacije u Banjaluci i traže od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske “hitno objašnjenje trenutnih hapšenja različitih osoba povezanih sa pokretom `Pravda za Davida`”, Dodik je istakao da je to nediplomatski i nedopustivo u bilo kojoj suverenoj državi.

-Miješanje diplomata u tužilačko policijske operacije nije u opisu ni domaćih političkih predstavnika, a posebno ne stranih. Porukom da vlasti Republike Srpske moraju da pokažu uzdržanost, Vigemark u stvari poručuje da vlast Republike Srpske ne bi trebalo da primjenjuje zakone koji su usklađeni sa najboljom evropskom praksom – naglasio je Dodik.

On je rekao Srni da je jučerašnja reakcija Delegacije EU u BiH povodom događaja u Banjaluci kojim slučajem došla iz usta nekoga od predstavnika vlasti bila bi osuđena od tih istih Ervropljana i kvalifikovana kao miješanje u rad tužilaštva.

-Ne tako davno ti isti međunarodni službenici insistirali su na tome da se odluke tužilaštva moraju poštovati. Šta se promijenilo u međuvremenu da oni sada umjesto poštovanja tužilačkih odluka izražavaju zabrinutost – upitao je Dodik.

On je pozvao sve građane Banjaluke i Republike Srpske na mir i uzdržanost, na poštovanje zakona i procedura, jer ove nemile slike, kako je istakao, prijaju očima samo onih kojima nije stalo ni do istine o stradanju Davida Dragičevića, ni do Banjaluke, ni Republike Srpske.

(Srna)