Politika 29.07.2020.

DODIK: Republika Srpska ne želi okupljanje migranata na svojoj teritoriji

ČITANJE: 2 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ponosan što Republika Srpska ima najjasniju politiku o migrantima čiji je ključni stav da se migranti bez oklijavanja deportuju u zemlje iz kojih dolaze.

“Smatramo da su migranti problem koji je proizvela Evropska unija olako obećavajući utočište, nakon čega je prekinula komunikaciju u vezi sa dolaskom migranata, zbog čega se oni sada jedino mogu ‘parkirati’ u BiH i navodno čekaju da pređu u EU, a do tada se ovdje u BiH razmještaju”, konstatovao je Dodik.

On je podsjetio da je vlast Republike Srpske odbila ranije donesene odluke Savjeta ministara da na prostoru Srpske budu formirana tri centra za smještaj migranata, i to u Zalužanima kod Banjaluke, u Bijeljini i Trnovu.

Dodik je napomenuo da su tada poručili da nigdje u Republici Srpskoj neće biti pravljeni centri za migrante i da Srpska ne želi njihovo okupljanje na svojoj teritoriji.

“Uspješno smo se nosili, uz neke male incidente koje smo imali sve ovo vrijeme. Bez obzira na ponuđenu pomoć i novčana sredstva nekih evropskih subjekata, odbili smo da na prostoru Srpske formiramo centre”, rekao je Dodik obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je dodao da je FBiH odlučila da pravi centre za migrante, te ponovio da je Srpska protiv njihovog prisustva na svojoj teritoriji.

“Protiv smo izvođenja vojske na granicu sa Srbijom jer to ima niz reperkusija. Smatramo da treba pojačati aktivnosti Granične policije, policije Srpske i ostalih policija u BiH, da postoji zajednička sposobnost da se na to reaguje”, istakao je Dodik.

On je naveo da je u posljednje vrijeme u BiH najviše migranata, više od dvije hiljade, došlo iz Bangladeša, što nema veze sa pričom o Siriji.

“Naš ključni stav jeste da se migranti bez oklijavanja deportuju u zemlje iz kojih dolaze”, zaključio je Dodik.

(Srna)