Politika 20.06.2021.

Dodik: Republika Srpska ostaje privržena vojnoj neutralnosti

ČITANJE: 3 minute

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska ostaje privržena vojnoj neutralnosti i onome što je Narodna skupština donijela.

“Mi smo imali hrabrosti da tu deklaraciju donesu, i mi zvaničnici iz Republike Srpske potpuno usklađeno djelujemo upravo na toj deklaraciji Narodne skupštine”, rekao je Doidk novinarima u Bijeljini, odgovarajući na pitanje o stavu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića da je BiH u Akcionom planu za članstvo u NATO, “što je posljednja stepenica za punopravno članstvo”.

Dodik je istakao da postoji deklaracija NATO-a sa posljednjeg samita u kojoj se kaže da su Gruzija, Ukrajina i neke druge zemlje u procesu integracije sa NATO, a da je BiH u procesu saradnje, a ne integracija.

“Ako BiH može da uđe, ili Federacija BiH u NATO, neka uđe sutra pa da vidimo kako će bez nas”, rekao je Dodik.

On je poručio da se prestane već jednom sa takvim tezama, jer “nema NATO”.

“Ako oni misle da mogu da idu u NATO, neka dođe na odlučivanje pa ćete vidjeti da od toga nema ništa. Mi ostajemo privrženi vojnoj neutralnosti i onome što je Narodna skupština donijela”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, oni za potrebe svoje javnosti pričaju jednu priču, a postoji papir koji kaže da se članstvo u NATO ne prejudicira.

“Znači ne radi se ništa sa tim ciljem. To je prevod, bukvalan prevod. A ono što oni govore, ja razumijem da oni to hoće pa neka idu ako mogu da idu, mi nećemo”, rekao je Dodik.

Stvoreni uslovi da ove godine počnu radovi na auto-putu

Dodik je danas rekao u Bijeljini rekao da će sav novac za projekte kao što su izgradnja auto-puta i drinski nasip, što se tiče izvođenja radova, obezbijediti Republika Srpska i da su stvoreni svi uslovi da u ovoj godini mogu da počnu radovi na auto-putu.
“Sav novac koji ide za projekte auto-puta, za drinski nasip, vezano za izvođenje radova, obezbijediće Republika. Grad Bijeljina je samo na pitanjima auto-puta bio u funkciji kada je dodjeljivao zemljište. To njima pripada i hvala im za to”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom grada Bijeljina, na kojem su učestvovali i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Radovan Višković.

Dodik je rekao da se vidi prema sastavu delegacije da su veoma voljni da ispitaju sve ono što je do sada urađeno i da te projekte podstiču.

“Sve ono što smo ranije dogovarali, postoji. Svako treba da uradi svoj dio posla i svako treba da to uradi efikasno i brzo”, naveo je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska tačno zna gdje stupa i kako realizuje određene projekte.

Dodik je naglasio da su nezaobilazne teme “projekti koji mijenjaju karakter života ovdje, a to je auto-put, drinski nasip, neki infrastrukturni objekti kao što je sportska dvorana”.

“I mi smo tu uključeni. Mislim da su stvoreni svi uslovi da u ovoj godini možemo da počnemo radove na auto-putu, čuli ste da je riješeno 95 odsto imovinskih odnosa. Sedamdeset odsto je riješeno na trasi od Bijeljine do Brčkog. To je dinamika i nešto što se dešava”, rekao je Dodik.

“Mi smo ovdje došli kao ljudi iz izvršne vlasti i tako se odnosimo i prema ovom gradu. Nijedan projekat nije zaustavljen, ni eliminisan. Sve funkcioniše kako to predviđa Ustav i zakon, ali te neke politike i ostalo, to neka svako radi što misli da je u okviru njega”, istakao je Dodik.

On je dodao da prihodi iz indirektnih i direktnih poreza rastu i da će rasti prihodi i u ovoj lokalnoj zajednici.

“Mi smo čuli ovdje jadikovanje u smislu da nema novca i tako dalje, osim za neke dubioze koje su od ranije poznate, ali to je njihova stvar, mi ne možemo na to da utičemo. Tu smo, podržavamo projekte, radimo zajedno, hvala gradonačelniku za gostoprimstvo”, rekao je Dodik.

(Srna, E.M)

Oznake: Milorad Dodik