Politika 27.10.2021.

Dodik: Sa Milanovićem približeni stavovi

ČITANJE: 2 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je razgovor sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem rezultirao približavanjem zajedničkih stavova da je neophodno obezbijediti stabilno bezbjednosno okruženje u BiH.

On je naveo da je razgovor bio korektan i da su se upoznali o svim važnim dešavanjima u BiH, Hrvatskoj, regiji i EU.

“Stabilnost nije ako neki drugi, pokušavajući da aktuelna politička neslaganja u BiH iskoriste na način da destabilizuju situaciju okrivljujući druge, a u suštini imajući namjeru da kroz tu destabilizaciju još više razgrade prava konstitutivnih naroda u BiH”, rekao je Dodik.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci naveo da su istakli značaj konstitutivnih naroda i njihovih prava na ravnopravno zastupanje, a ukazano je i da je došlo do niza materijalnih kršenja Ustava BiH.

“Upoznao sam Milanovića o ustavnom položaju i nadležnostima, ali i svemu onome čime su dezavuisane te nadležnosti, šta je činjeno u prošlosti u jednom neregularnom političkom okruženju, punom prijetnji međunarodne sile, koja svoju politiku nije zasnivala na politici vladavine prava nego vladavine sile”, istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da je došlo do niza kršenja Ustava BiH, upravo od onih koji su trebali da ga štite, a to su visoki predstavnik i Ustavni sud BiH.

On je ponovio da Republika Srpska ima svoja prava i da ništa ne čini da zadire u prava BiH i drugog entiteta.

Dodik je dodao da je bilo riječi o nekim praktičnim stvarima, kao što je pitanje izgradnje mosta na Savi u Gradišci.

On je najavio da će Srpska obezbijediti deset smještajnih objekata za porodice koje su ostale bez krova nad glavom u Glini i okolini ako je moguće do zime.

Dodik je rekao da će poštovati i zaključke Narodne skupštine čija je posebna sjednica danas zakazana na njegov zahtjev.

(E.M)

Oznake: Milorad Dodik