Politika 19.02.2019.

DODIK SA NELSONOM: Slično o EU, različito o NATO-u

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u zgradi ove institucije primio novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica Georgea Nelsona.

Nelson je prilikom predaje akreditivnih pisama poželio dobru saradnju tokom svog mandata u BiH.

“Drago mi je što ću s vama i vašim kolegama u Predsjedništvu pomagati vašoj zemlji da napreduje ka partnerstvu u NATO savezu i EU, što su njeni zacrtani ciljevi”, rekao je Nelson prilikom prvog susreta s Dodikom.

Dodik je istakao da BiH cijeni ulogu i položaj Sjedinjenih Američkih Država u vrijeme zaustavljanja rata i nakon rata u stabilizaciji mira u BiH.

“Došli ste u zemlju koju karakteriše složenost, sastavljenu od dva entiteta i tri konstitutivna naroda uz sva prava, koji ovdje žive”, kazao je Dodik.

On je podsjetio da se u BiH od 1995. godine održava mir i to je velika tekovina ovih naroda.

“Imamo otvorenih pitanja u pogledu izgradnje mogućeg konsenzusa za suživot u BiH. Naš osnov je Ustav BiH koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma u čijem kreiranju je pomogla vaša država”, kazao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je iskoristio priliku da prokomentariše prisustvo visokog predstavnika te put BiH ka EU i NATO-u.

“Ovdje je predugo zadržan visoki predstavnik i nadam se da ćemo to što prije korigovati da prestane njegova funkcija. Želimo vašu pomoć. Mi smo opredijeljeni ka evropskim integracijama. Danas je Vlada Republike Srpske usvojila sve odluke u vezi s odgovorima na Upitnik EK. Očekujemo i da će ostali nivoi vlasti to uraditi, čime se stvaraju uslovi da to predamo u Brisel”, rekao je Dodik.

On je informisao Nelsona da u BiH ne postoji konsenzus o članstvu u NATO savezu, ali da postoji opredijeljenost za saradnju.

“Što se tiče NATO-a mi smo opredijeljeni za saradnju s NATO-om i imamo određene aranžmane kroz Partnerstvo za mir i pojedinačni program saradnje. Naši vojnici učestvuju u različitim misijama u okviru NATO-a, no želim vam reći da u BiH nema konsenzusa o pristupanju NATO-u. To je pitanje koje je na dnevnom redu, za razliku od EU gdje postoji konsenzus. Imat ćemo vremena da pojasnimo sva pitanja. Želim najbolje vama, vašim saradnicima i vašem predsjedniku”, zaključio je Dodik.

Nakon ovog kratkog obraćanja Dodik i Nelson su nastavili sastanak iza zatvorenih vrata, a detalji će biti poznati naknadno.

(klix.ba)

Oznake: Milorad Dodik