Politika 06.07.2022.

DODIK SA VARHELJIJEM: Rješavanje sudstva i zakon o javnim nabavkama prioriteti

ČITANJE: 3 minute

Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon sastanka u Briselu sa komesarom za susjedstvo i proširenje EU Oliverom Varheljijem da je prioritet usvajanje zakona o javnim nabavkama i rješavanje problema funkcionisanja sudstva u BiH.

– Naredno pitanje je stanje o javnim nabavkama, kao i zakon o sukobu interesa i pitanje VSTS BiH. Ukoliko bi se riješila ta pitanja, Evropski savjet bi dao kandidatski status BiH – kaže Dodik.

Rekao je da će se zalagati za rješavanje pitanja o javnim nabavkama i sudovima.

– Daću sve od sebe da se ova pitanja što prije riješe. Nisam za zakone koji vode ka centralizaciji BiH – naveo je Dodik.

Dodik se zahvalio Varheljiju za spremnost da pojasni stav Evropske unije o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji, a BiH ne.

Ostaje još nejasno da li BiH mora da ispuni svih 14 tačaka ili će postojati fleksibilnost ukoliko se oko neke tačke ne postigne dogovor.

“Izetbegovićeva pozicija antiustavna”

“SDA ima antiustavnu platformu”, a ponašanje prvog čovjeka ove stranke Bakira Izetbegovića je, danas u Briselu kaže lider SNSD-a Milorad Dodik, “antiustavno”. Dodik se osvrnuo i na odluku Ustavnog suda o Zakonu o lijekovima RS, kazavši da Zakon ide u provedbu. Odgovarajući na pitanja o odnosima sa rukovodstvom Rusije, Dodik je najavio novi sastanak sa Putinom za septembar.

“SDA ima jedina programsku platformu koja je antiustavna, Izetbegovićeva pozicija je antiustavna, zato što smo nas trojica ovdje pojedinačno“, rekao je Dodik nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyem.

Dodik koji danas boravi u Briselu, kao i predsjednici HDZ-a i SDA-a dodao je i da je spreman da radi na dijelu zakonskih rješenja koja EU traži od BiH.

“Pošto je nemoguće da ja više bilo šta doprinesem oko izbornog zakonodavstva između muslimana i Hrvata, i dalje ću reći da prihvatamo njihov dogovor. Što se tiče ostalih zakona, neko je izabrao Zakone koji treba da pojačaju unitarizam u BiH”, rekao je Dodik, te dodao da je prihvatio da radi na Zakonu o javnim nabavkama koji ima nedostatke.

“Što se tiče VSTV veoma smo zainteresovani da se razjasni koje nadležnosti ima Sud BiH, a koje nadležnosti imaju drugi nivoi. Ono što je dato u nadležnost BiH, o tome može da odlučuje Sud BiH, i naravno o pitanjima međunarodnog karaktera, trgovina narkoticima, terorizam itd.”, obećao sam da na ta dva pitanja sam obećao da radim.

Odluka Ustavnog suda BiH neustavna, promet lijekova u nadležnosti entiteta

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u BiH zdravstvo i promet lijekova u nadležnosti entiteta, te da je odluka Ustavnog suda BiH da privremeno stavi van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi neustavna.

– Nema nikakvog ustavnog osnova za to jer je nadležnost prometa lijekova na entitetima – rekao je Dodik.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH privremeno je stavio van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, prenosi RTRS.

(SB)

Oznake: Milorad Dodik