Politika 10.04.2016.

Dodik se ponovo okreće Zapadu?!

ČITANJE: 7 minuta
jovanovic dodik
Politički zaokreti nisu iznenađenje kada je riječ o predsjedniku RS i SNSD-a Miloradu Dodiku, a prema tvrdnjama naših sagovornika, uskoro se može očekivati još jedan!

Od nacionalne retorike i proruske politike, u doglednoj budućnosti, tvrde oni, nije isključeno Dodikovo preusmjeravanje ka Zapadu i zalaganje za NATO integracije!

Od miljenika Medlin Olbrajt do otvorenog protivnika SAD, Dodik je prošao dug put, često praćen drastičnim promjenama vlastite politike. Od stranke koja je krajem devedesetih, kako su pojedinci kasnije tvrdili, predstavljala ideološku prethodnicu LDP-a Čedomira Jovanovića s ove strane Drine, SNSD je prerastao u partiju koja je, po intenzitetu nacionalnih tonova, često znala da nadmaši i SDS-ovu politiku iz ratnog perioda.

Međutim, sada se sve češće čuju procjene da Dodik, zbog nedostatka novca u budžetu RS, te nedobijanja ruskih kredita, ali i zbog sopstvenog političkog opstanka, ponovo pokušava da uspostavi dobre odnose sa Zapadom. Ukoliko bi u tom naumu uspio, tvrde upućeni posmatrači ovdašnjih političkih kretanja, oni bi otvoreno okrenuo vlastitu politiku i smjer najveće stranke u RS od proruske ka prozapadnoj orijentaciji.

To je nedavno u intervjuu za jedan sarajevski dnevni list izjavio i lider SDS-a Mladen Bosić, koji je naveo da se predsjednik RS i SNSD-a “udvara strancima i Sarajevu”, te da od njega ponovo možemo očekivati drastičan zaokret u politici.

– Mislim da je on kukavica koja danas kaže jedno, a sutra se uplaši od toga što je rekao, pa onda promijeni priču za 180 stepeni. Svi znaju da Dodik nema politiku, njegova politika je dnevna. Mislim da ga ne shvataju ozbiljno ni kada priča nešto ružno o Bošnjacima: ni bošnjački političari ne shvataju to suštinski, naprosto nisu uvrijeđeni time što je rekao, već kažu: “Ma, pusti, to je Dodik rekao”. Znači, to je već šarlatanstvo, ta njegova politika. Ali, zapravo se Dodik i ja na političkoj ravni upravo tu razilazimo, to je razlika između mene i njega. Ja smatram da je kredibilitet u politici važna stvar. Da, kada kažete nešto, iza toga stoje posljedice i da vi to zaista mislite. Da je to vaša odgovornost za izgovorenu riječ – rekao je Bosić.

Zbunjivanje građana

Dodik je bezbroj puta do sada, smatra Bosić, pokazao da nema ni trunku kredibiliteta.

– Njegova politika je najmanje šest-sedam puta zaokrenuta za 180 stepeni. Mislim da smo mi i sada, u ovom trenutku, svjedoci jednog od njegovih zaokreta – smatra Bosić, te navodi da se Dodik svim silama trudi da se ponovo dodvori Zapadu, ali i vodećim političarima iz FBiH, kako bi, kako kaže, politički opstao i “neokrnjen” izašao iz korupcionaških afera kojima se u proteklih godinu dana bavi Tužilaštvo BiH, a mediji dovode u vezu i sa prvim čovjekom RS.

Sa ovim tvrdnjama se slaže i predsjednik “Napredne Srpske” Adam Šukalo, koji kaže da je, gledajući političku karijeru Milorada Dodika, jasno da njegov jedini stvarni cilj uvijek je bio samo opstanak u vlasti.

– Za opstanak u vlasti progutaće, ako treba, sve što je ranije izjavljivao. Za početak, odustaće od referenduma, iako takav mehanizam treba da postoji, jer je jedna od najvažnijih demokratskih vrijednosti. Da od referenduma neće biti ništa, znaju i njegove najvatrenije pristalice, ali će biti zanimljivo kad Dodik, što očekujem, postane nosilac priče o atlantskim integracijama – kaže Šukalo za Press.

Problem je Ambasada SAD!

Zanimljivo je da je Dodik u neformalnoj komunikaciji, kako navodi novinar i autor popularnog bloga Slobodan Vasković, tvrdio da nema problem sa Zapadom, već samo sa Ambasadom SAD u BiH.

– Na opasku da ima veliki problem sa Zapadom, iako na toj strani ima lične veze, te probleme koje pokušava, ali neće riješiti, Dodik se nije složio – prepričao je Vasković svoj nedavni razgovor sa predsjednikom RS i SNSD-a.

On smatra da Dodiku nije nepoznanica da mijenja svoje političke stavove, te da će se predsjednik RS uskoro predstaviti kao glavni protagonista ulaska BiH u NATO.

– S obzirom na to da kontroliše većinu medija, što je značajno sredstvo za zbunjivanje građana, preokret će se ponovo proglasiti zaštitom vitalnih nacionalnih interesa. Nažalost, ta priča se možda primi u narodu, iako je on čovjek kome se ne može vjerovati – kaže Šukalo.

Presudni rezultati

Poslanica SNSD-a u Parlamentu BiH Milica Marković, sa druge strane, tvrdi da su političari iz Saveza za promjene posljednji koji mogu da pričaju o dodvoravanju Zapadu, jer se oni, kako kaže, ne dodvoravaju, već doslovno kleče pred njima.

– Priče da predsjednik Dodik i SNSD mole Zapad za bilo šta pokazuju koliko su u SZP-u opsjednuti Dodikom. S obzirom na to da, od kada su preuzeli vlast na bh. nivou, nisu napravili apsolutno nikakav rezultat, sada ih hvata panika i strah. Pored toga, nakon što se čuju slične priče, vidi se da su počeli i da haluciniraju, pa tako vide i nešto čega apsolutno nema – kaže Markovićeva.

Politički analitičar Radomir Nešković ističe za Press da bi Dodikovo okretanje prema Zapadu bilo veliki rizik, jer bi bilo naglo, ali i drastično suprotno politici koju je njegovao u posljednjem periodu svoje vladavine u RS.

– Kada naglo mijenjate politiku, onda mnoge stvari treba da se poklope. Novu politiku treba osmisliti, omogućiti da se stabilizuje, zatim je potrebno utvrditi, a što je najbitnije, morate imati rezultat, koji bi omogućio podršku tom zaokretu – kaže Nešković.

On navodi da nagle promjene u politici izazivaju potrese, te da je za njih potrebno vremena.

– Međutim, najvažniji su rezultati. U suprotnom, pristalice će se zapitati zašto je politika promijenjena. Za nju su potrebni ekonomski, finansijski i politički rezultati. Ako politiku mijenjaš samo radi opstanka na vlasti, tu ne dobijaš mnogo. Tada gotovo da ništa ne bi dobio. To se ne odnosi samo na Dodika, nego na bilo koga drugog, jer je to pravilo. Bez rezultata, promjenom politike ništa ne dobijaš – naglašava Nešković.

Sa druge strane, politička analitičarka Ivana Marić ističe da u BiH, pa tako i u RS, birači i nisu toliko strogi, te da bi i drastičan zaokret lako mogao da prođe bez pretjeranih problema.

– Birači kod nas lako opraštaju, ne vole mnogo da razmišljaju i da postavljaju pitanja. Čak i neko naglo okretanje od proruske ka prozapadnoj politici, Dodik bi lako uspio da prezentuje građanima na način da ne bi naišao na neku veću osudu. Slično kao što je prošao jedan od najvećih političkih zaokreta u protekloj deceniji na prostoru bivše Jugoslavije, koji je načinio SNS iz Srbije, sa današnjim predsjednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu – kaže Marićeva za naš list.

Kraj bahatosti

Ona dodaje da Dodik svakako pokušava da povrati status mezimca međunarodne zajednice, SAD, EU i MMF-a zbog novca kojim oni upravljaju.

– Svakako, paralelno sa pokušajima izglađivanja odnosa sa Zapadom, Dodik će zadržati radikalnu retoriku, po uzoru na Vučića, kada se obraća svom glasačkom tijelu, te će nastaviti da se predstavlja kao nacionalni vođa, a potenciraće i odličnu saradnju sa Rusijom, jer je ona trenutno najomiljenija u narodu u RS. Već nakon gubitka bh. vlasti, prije godinu dana, Dodik je prestao da bude bahat i nedostižan, te je počeo da pokazuje i slabosti. Značajno je ublažio retoriku prema Zapadu – kaže naša sagovornica.

Povodom odnosa prema Americi i Rusiji, Dodik se izjašnjavao i krajem prošle godine u jednoj TV emisiji:

– Nemam problem sa Amerikom. Sa njom dijelim mnoge vrijednosti koje ona promoviše, kao što su liberalno slobodno društvo, tržište, ekonomija itd. Ali ona ima i neku svoju nepodnošljivu aroganciju. Slušao sam mnogo puta Amerikance koji kažu da štite svoj način života. Pitam se, zar ja nemam pravo da štitim svoj način života? Ako niste spremni da se borite za svoja prava, niko vam ta prava neće dati!

Sa druge strane, Dodik je istakao da poštuje Rusiju, te da cijeni njene napore koje svakodnevno iskazuje u mnogim oblastima.

– Radujem se što se Rusija podigla u ekonomskom, političkom, a sada i vojnom smislu. Mislim da je dobro da svijet nije unipolaran, da postoje različiti interesi koji drže ravnotežu u svijetu. Svijet može da živi u ravnoteži, a ne u unilateralnosti, koja dovodi do neobjektivnosti i mnogih problema – smatra Dodik.

(Pressrs.ba)