Politika 23.05.2024.

Dodik: Skrećemo pažnju na istorijsku nepravdu učinjenu srpskom narodu

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je priča o Srebrenici od početka bila lažna, konstruisana od muslimana i međunarodnog faktora i da za sve ove godine nisu uspjeli da dokažu broj o 8.300 ubijenih Bošnjaka.

Dodik je rekao da je danas u Bratuncu jer je u Generalnoj skupštini UN inicirano donošenje rezolucije o Srebrenici na skriven i veoma lukavo osmišljen način kako bi se kroz istoriju obilježavao dan navodne Srebrenice, a to ne podrazumijeva stradanje Srba na ovom prostoru.

“Ovdje smo danas da bi skrenuli pažnje na istorijsku nepravdu, činjenicu koju moćni u svijetu, pa i naše komšiju zanemaruju, a to je da je u zločinima koje je počinila muslimanska struktura na ovim prostorima stradalo 3.500 Srba i da za te zločine niko nije odgovaran”, rekao je Dodik.

On je istakao da je od početka priča o Srebrenici bila lažna, da su se fokusirali na period od 11. do 18. jula 1995. godine u želji da pokažu kako je baš tada u naletu razjarenih pripadnika srpskog naroda pobijeno 8.300 pripadnika bošnjačkog naroda, istakavši da je to laž.

“Sve ove godine nisu uspjeli da dohažu taj broj jer taj broj ne postoji. Taj broj je pokušan da se skuplja na različite načine tako da su čak, ima i potvrda, mnogi živi, više od 100 njih upisanih na pločama”, rekao je Dodik.

On je iskazao žal za svačijim izgubljenim životom, i bošnjačkim, a pogotovo za srpskim.

“Uvijek me rane mog naroda najviše bole, ali nisam neosjetljiv za stradanje drugih i za njihov bol”, zaključio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Radovan Višković položili su danas vijence na Centralni spomen-krst na bratunačkom groblju.

U Srednjem Podrinju i Birču u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ubijeno je 3.267 Srba.

U Srebrenici će danas biti održana sjednica Vlade Republike Srpske u prisustvu predsjednika Republike Srpske, ministara iz Srpske u Savjetu ministara, kao i načelnika i gradonačelnika lokalnih zajednica sa područja Birča i Podrinja.

Memorijalni centar u Potočarima odbio je najavljenu posjetu delegacije Vlade Republike Srpske, koja je planirala da danas položi cvijeće u tom centru.

(Srna)