Politika 05.12.2015.

Dodik: Slavićemo 9. januar pompeznije i jače, baš me briga šta Incko misli

ČITANJE: 4 minute

dodik

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik poručio je da će se uprkos odluci Ustavnog suda BiH 9. januar i dalje slaviti.

– Mi ne ukidamo Ustavni sud, mi ne prihvatamo odluku Ustavnog suda. Deveti januar, ovaj koji dolazi i svaki naredni, slavićemo pompeznije, jače i šire, nego što smo to do sada činili. Preglasavajući i namećući volju trojice stranih sudija i dva Bošnjaka i na taj način tvrditi da to treba provoditi, najbolji je put da nestane ova zemlja – upozorio je u Dnevniku TV1 predsjednik RS i lider SNSD Milorad Dodik.

– Mislim da sam i ranije govorio o tome na veoma direktan način. Dakle, ključ za uspjeh borbe protiv terorizma i ekstremizma svake vrste upravo leži na onima iz čijih nacionalnih, etničkih i vjerskih grupa pojavljuju takvi događaji. U svakom slučaju, veoma je jasno da značajan broj Bošnjaka, muslimani, u BiH su ljudi koji nemaju nikakve veze sa tim ekstremnim procesima, pogotovo s ektremizmom, ali je bilo potrebno da političko i vjersko vodstvo Bošnjaka u BiH na jedan takav način izrazi svoj stav prema tome. Vidjeli smo da je to bio razlog ranije nekih nesuglasica među nama.

Mogu se složiti sa Izetbegovićem da represija bez oklijevanja na ova pitanja mora biti primjenjena. I tu niko ne može da bude zaštićen, čak i u uslovima svijesti da možda i oni koji nisu možda identifikovani kao takvi mogu da budu kao neki kolateral. Mislim da u svakom slučaju rigorozna akcija sistema vlasti i institucija, ne samo na preventivnom, nego i na represivnom nivou, može dobro pomoći u tome. Saglasan sam s tim i spreman sam da budem dio te borbe – kazao je Dodik.

Komentarišući izjavu visokog predstavnika Valentina Incka da je spreman iskoristiti bonska ovlaštenja, ali da ima osjećaj da referenduma o pravosuđu u RS neće biti, Dodik je kazao da je njegov osjećaj njegov problem.

– Pustite taj njegov osjećaj… Ne spavam ja s njim da znam šta on osjeća. Ne bih ni razgovarao na tu temu. Mi imamo sasvim druge osjećaje, a to je da je gospodin Incko sve što radi, radi protiv RS i srpskog naroda ovdje, da je ostrašćen i da pokušava što je više produžiti svoj mandat, jer ima dobru platu. Ja to sa stanovišta ljudske strane mogu i da razumijem. Njegova plata koja prevazilazi najveće plate u samoj EU dovoljna je da on ostane ovdje. Uvijek će naći neki razlog da se problematizuje situacija u BiH. Najveći njegov doprinos stabilizaciji BiH je da se ukine visoki predstavnik – ističe Dodik.

Dodaje da, što se tiče Suda i Tužilaštva BiH, bez obzira na laži koje prosipaju Incko i drugi kako postoje Sud i Tužilaštvo, nema ustavnog osnova za to.

– Čak priča o tome da je izglasano na Parlamentu BiH nije dovoljna, jer prethodno ne postoji saglasnost strana, kako je to definisano u Ustavu. Strane BiH su isključivo entiteti, RS i FBiH. Mi nikada nismo potpisali sporazum da se to na taj način formira na nivou BiH.  To što je Ustavni sud, pod pritiskom visokog predstavnika tada, većinom koju konstituišu troje stranaca i dva Bošnjaka u Ustavnom sudu od devet sudija, to još ne znači da su oni upravu. Činjenica je da su od šest domaćih sudija, četvero bilo protiv odluke o konstituisanju Suda i Tužilaštva BiH – naglasio je Dodik.

Na pitanje novinara da li smatra da je neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH na neki način nepoštovanje Dejtonskom mirovnog sporazuma Dodik  je rekao da je to politička floskula.

– Naravno, oni nisu glupi, nego pokušavaju da budu mudri. Neće da kažu da su odluke u vezi sa Danom RS i neke druge odluke koje su donosili bile dio proširenih nadležnosti Ustavnog suda, koje je on sam sebi dao, niko mu drugi nije dao. Ovdje se radi o tome da će se morati donijeti zakon o Ustavnom sudu. Niko ne ukida Ustavni sud, pa time i ne narušava Dejtonski sporazum, ali Ustavni sud mora da radi onako kako radi u svim zemljama svijeta.  Definitivno nećemo provesti tu odluku. Evo neka to znaju tamo u Sarajevu i sam taj Incko, pa se odmah može pripremiti da nešto radi. Ako hoće. Baš me briga šta on misli o tome! Deveti januar ostaje Dan Republike – kategoričan je Dodik.

Prema njegovim riječima, ova odluka ne ide na ruku nikome.

– Najbolje bi bilo da nije ni postojala. To su samo špekulacije. Razumijem zašto vi u medijima to postavljate. Ako hoćete da kažete da koristi Miloradu Dodiku, ne koristi. Volio bih da je nije bilo, pa ne bi imao nikakvu korist. U svakom slučaju, sigurno će dati novi prostor da pokažemo svoj karakter i svoju volju u političkom smislu. I vi u FBiH da ste na našem mjestu, ne biste pristali da vas preglasavaju stranci i Srbi i to u kontinuitetu. Nije to jedna odluka – ističe Dodik.

(NN)

Oznake: Milorad Dodik