Politika 08.06.2022.

Dodik: Šmita treba deportovati prema zakonu koji se bavi strancima

ČITANJE: 1 minuta

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Kristijan Šmit apsolutno nepostojeća osoba u pogledu funkcije koja se zove visoki predstavnik u BiH i njega treba deportovati iz zemlje na način kako to predviđa zakon koji se bavi strancima u BiH.

– Dejtonski sporazum poznaje poziciju visokog predstavnika i njegovo osoblje, kasnije je to pokušalo da se nametne kao pitanje koje je vezano za OHR koji u institunacionalnom smislu nema nikakve nadležnosti i njega treba zatvoriti – izjavio je Dodik novinarima u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Dodik je istakao da ponovo zasjeda neka neformalna grupa koja sebe naziva Savjetom za sprovođenje mira, a oni ničim nisu izabrani, oni su samoizabrani i svim svojim saopštenjima pokušavaju da nametnu određena ponašanja.

– Postavili su pred BiH neriješiva pitanja u prošlosti i doveli do toga da je BiH upala u institucionalnu agoniju. Kada se bude pisala istorija vidjeće se da su oni bili značajan remetilački faktor putu ka stabilnosti u BiH – istakao je Dodik.

(A. S.)