Politika 11.06.2024.

Dodik: Smjena Lagumdžije, Konakovića i Bećirovića uslov za nastavak razgovora

ČITANJE: 4 minute

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da očekuje smjene ključnih ljudi koji su tajno, ilegalno i kršeći Ustav BiH učestvovali u aktivnostima usvajanja rezolucije o Srebrenici, te naglasio da je to minimum poslije kojeg bi mogli da budu nastavljeni razgovori koalicionih partnera na nivou BiH.

“Ako hoće dalje da razgovaramo, mora da se utvrdi odgovornost za rušenje Ustava BiH, odnosno da se smijene ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković jer su prekršili Ustav. Kao i da počne procedura smjene Denisa Bećirovića sa mjesta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Lider SNSD-a je istakao da je to minimum.

“Možda nakon toga da sjednemo i pričamo o nečemu. Sve drugo ne dolazi u obzir”, rekao je Dodik.

On je naveo da ovo bez problema može da ponovi i u Mostaru, gdje je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio mogućnost održavanja sastanka koalicionih partnera koji čine vlast na nivou BiH.

“Nisam protiv sastanaka sa koalicionim partnerima na nivou BiH, ali ne znam šta više možemo da uradimo. Ponoviću, mora neko da odgovara za rušenje Ustava i što je prevario UN, jer to tamo nije bila BiH, već samo Bošnjaci – muslimani”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da ima empatiju i da ne želi da vrijeđa nikoga od stradalih Bošnjaka, ali da je usvajanje rezolucije o Srebrenici politička odluka Generalne skupštine UN.

“Ova odluka je ništavna jer nema kvalifikovanu većinu s obzirom na to da je 109 zemalja glasalo protiv ili nije bilo za rezoluciju, dok su na drugoj strani bile 84 zemlje. To govori i o tome da je Amerika propala jer nije mogla da obezbijedi dovoljno glasova `za`. Prije pet godina to bi bilo nemoguće”, rekao je Dodik.

On je naveo da sada ni ubjeđivanje Amerike nije dovelo do toga i to zahvaljujući aktivnostima koje je sproveo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kome je izrazio zahvalnost.

“BiH su srušili Marfi i rezolucija”

Dodik je poručio danas da su BiH srušili američki ambasador u BiH Majkl Marfi i rezolucija o Srebrenici u UN, nakon čega Srpska i Srbi nemaju razloga da dijele teritoriju i državno-politički sistem sa Bošnjacima.

“Ovo je najjasnije istakla Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu, u kojoj je rečeno da se odbacuje rezolucija o Srebrenici”, rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci, komentarišući reagovanje američke ambasade na Deklaraciju usvojenu na Svesrpskom saboru.

Dodik je rekao da Marfi i Ambasada SAD u BiH nisu ti koji tumače Dejtonski sporazum, u kojem je navedeno da su strane tog ugovora Republika Srpska i FBiH.

“Samo mi našim dogovorima i ugovorima možemo da mijenjamo ili bilo šta uradimo sa Dejtonskim sporazumom”, rekao je Dodik.

Dodik tvrdi da je Marfi urušio Dejtonski mirovni sporazum.

“Naravno da se krije iza toga. On misli da treba da poravna Republiku Srpsku, Milorada Dodika i neke druge. Kada Marfi ode u SAD, vjerovatno će odgovarati za ono šta je uradio. Mi smo pripremili obimnu dokumentaciju koju ćemo proslijediti njihovim državnim organima”, naveo je Dodik i istakao da “Marfi ovdje putem nekih mjenjačnica mijenja dolare i zloupotrebljava novac”.

Dodik tvrdi da je Marfi već smijenjen i da se ušlo u proceduru izbora novog američkog ambasadora u BiH, ali je, kako kaže, svojim vezama tamo uspio da obezbijedi da ostane još mjesec-dva u nadi da će napraviti još više zla srpskom narodu.

“Unutrašnja pitanja Republike Srpske Marfija se ne tiču. Odavno se zna da Srbi teže ka tome da Srpsku ojačaju. Šta je tu nenormalno? To se ne sviđa Marfiju, a nama se veoma sviđa, pošto Srpska nije uspjela u dejtonskoj konstrukciji BiH da afirmiše svoju stabilnost i nezavisnost, da ima pravo na svoj život”, rekao je Dodik.

On je rekao da je američki ambasador u BiH jedino uspio da dodatno zavadi Bošnjake, Srbe i Hrvate, ukidajući već ranije postignuti dogovor.

“Čekamo trenutak da realizujemo ono što najavljujemo godinama, zato što ćemo procijeniti realne okolnosti da to uradimo”, istakao je Dodik.

Ambasada SAD u BiH je povodom Deklaracije sa Svesrpskog sabora istakla da usvojeni zaključci Deklaracije predstavljaju smišljeni napad na Dejtonski sporazum i institucije BiH, i da je to opasno.

(Srna)