Politika 05.03.2019.

DODIK: SNSD registrovan prije 23 godine, počeli sa 50, a sad imamo 192.707 članova

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik SNSD Milorad Dodik izjavio je da je na današnji dan registrovana stranka.

– Vjerujemo da su naši uspjesi, uspjesi društva. Radimo na očuvanju Dejtonskog mirivnog sporazuma. Njega su degradirali visoki predstavnici, a mi smo ostali dosljedni. Počeli smo sa 50 članova, a sada imamo 192.707 članova. Sve naše pobjede bile su rezultat aktivista na terenu. Pod vođstvom SNSD u Srpskoj su urađene brojne kapitalne stvari – rekao je Dodik u novoj zgradi u kojoj je sjedište stranke u Banjaluci.

Stranka je registrovana prije 23 godine. Kako je kazao SNSD je 15 godina nosilac vlasti u RS.

– Hvala svim našim članovima, pa i onima koji su otišli u druge stranke. Posebna zahvalnost ljudima koji su otišli na drugi svijet. Naša politika je stabilizacija, RS je epicentar našeg djelovanja. Ova zgrada je kupljena od strateške članarine naših članova, zemljište smo kupili. Strateška članarina je pet odsto plate svakog izabranog funkcionera u ime SNSD – dodao je Dodik.

Danas je SNSD najveća i nezaobilazna politička partija koja ima najjače polaničke klubove u NSRS i PSBiH, većinu ministara u Vladi RS, svog člana Predsjedništva i imaće predsjedavajućeg Savjeta ministara.

– Sporimo samo onu BiH koja nije zasnovana na izviornom Dejtonu. Evropski put nije sporan i Mehabizam koordinacije. Ostajemo privrženi vojnoj neutralnosti – istakao je lider SNSD.

Dodik je za sutra u PSBiH najavio sastanak sa Izetbegovićem i Čovićem. Rekao je da Brisel očekuje brzo formiranje vlasti vez bilo kakvog uslovljavanja.

– U EU postoji pet članica koje nisu članice NATO. Istovremeno SDA traži plan BiH za NATO. Mi smo za neutralnost i saradnju sa NATO. Na tome se zadržavamo. Ono što je utvrdila NSRS za nas je obavezujuće. U reformi odbrane BiH podlo je nametnuta odredba da će sve institucije u BiH raditi na putu u NATO – kaže Dodik.

Kako je istakao, kada bi se BiH učlanila u NATO morala bi da izdvoji duplo više sredstava, RS čak 100 miliona KM.

– Mi to ne damo. Ne idemo ni u kakvu koaliciju sa SDA. Nećemo nikakav sporazum potpisati. Idemo da provodimo baše politike, pripada nam tri ministarstva i mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara – podvukao je Dodik.

Govoreći o mogućem napuštanju Predsjedništva, on je rekao da je njegov cilj dejtonska BiH.

– Nije nepoznato da preispitujem svoj boravak u Predsjedništvu, ali imamo stalnu blokadu. Evo, BiH odbija da potpiše sporazum koji bi građanima BiH omogućio jeftiniji roming za 80 odsto. Komšić je za, Džaferović bi da još sačeka. Vjerovatno da BH Telekom ubere dodatne prihode. Neka Džaferović potegne vitalni nacionalni intetes u Predsjedništvu BiH ako misli da treba. Peti april je rok da se sporazum prihvati. Isto je i sa trasom autoputa, koju opet neko problematizuje. Ja ne mogu da se vraćam nazad, šta će nam takva zemlja. Ako BiH nije od podrške, zašto bih tamo trošio vrijeme, energiju, snagu. To me ne zanima – dodao je Dodik.

Na pitanje da li institucije BiH treba da imaju svoj avion, on je rekao da nije protiv, ali da “u Predsjedništvu BiH imaju problem da odluče o krečenju prostorija, a kamo li da kupuju avione”.

– Ja sam funkcioner RS i smatram da imam pravo da koristim njene resurse – zaključio je on.

(Srpskainfo)

Oznake: Milorad Dodik