Politika 19.05.2023.

Dodik: Sporazum s Islamskom zajednicom ne može davati povlaštena prava

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je stav Izvršnog komiteta te stranke da do sporazuma BiH sa Islamskom zajednicom treba da dođe što prije, ali da taj sporazum ne može da bude izvan okvira prava datih drugim predstavnicima vjerskih zajednica u BiH niti može davati povlaštena prava pripadnicima Islamske zajednice.

“Prijedlog koji vidimo je pun zahtjeva za ekskluzivitet i davanje povlaštenih prava predstavnicima Islamske vjerske zajednice. U tom pogledu naša politika ne može da bude u funkciji podrške bilo kakvom kretanju te vrste. Dakle, ujednačen pristup, onako kao što to imaju prava i drugi”, istakao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sjednice Izvršnog komiteta.

On je dodao da je BiH sekularna zemlja i da u njoj ne može niko da ima ekskluzivitet.

“Podržavamo da se pitanje reguliše međusobnim ugovorom i da taj međusobni ugovor treba da bude postignut i sa Islamskom vjerskom zajednicom, kao što je to postignuto i sa Srpskom pravoslavnom crkvom i sa Katoličkom crkvom”, rekao je Dodik.

On je naveo da SNSD nije spreman da dopusti različitosti kada je riječ o pravima upražnjavanja određene vjere.

“Po čemu bi trebalo da pripadnik Srpske pravoslavne crkve ili pravoslavne vjere ili pripadnik katoličke vjere ima neka manja prava nego pripadnik neke druge, odnosno islamske vjere. Ili ćemo dogovoriti da i svima drugima podignemo druga prava upražnjavanja vjerskih aktivnosti na nivo koji traži Islamska zajednica ili ćemo, naravno, to redukovati na ono što je već dato drugima”, rekao je Dodik.

(Srna)