Politika 17.09.2020.

DODIK: Srbi i Hrvati najvažniji narodi u regionu, primorani na saradnju

ČITANJE: 8 minuta

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su Srbi i Hrvati u ovom trenutku najvažniji narodi na ovom prostoru i da su primorani da sarađuju.

Povodom navoda iz kabineta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da nemaju niti će imati kontakte sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik je za RTL izjavio da nema namjeru da komentariše svog domaćina /tokom današnje posjete Zagrebu/, ali da smatra da je greška ne komunicirati.

“Mislim da Vučić ima dobre namjere i da može pomoći u stabilizaciji ukupnih prilika. Srbi i Hrvati kao narodi kroz istoriju jesu imali teška sučeljavanja i teško breme nose, ali svakako u ovom trenutku su najvažniji narodi na ovom prostoru, imaju svoje države. Naprosto smo primorani da sarađujemo, ja vjerujem da će do te komunikacije doći i treba do nje doći”, rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje da li bez saradnje Hrvatske i Srbije moguće poboljšanje stanja u BiH.

Kad je riječ o Dejtonu i onom što traži Milanović, Dodik je rekao da je “Hrvatska sa Srbijom potpisala Okvirni sporazum i neka Alijina BiH koja nije bila verifikovana, ni priznata”.

“Kao takva Hrvatska se smatra i jeste garant Dejtonskog sporazuma i u tom pogledu njena je obaveza i dužnost da se interesuje i štiti slovo Sporazuma. Očigledno je da je mnogo stvari promijenjeno. Moram reći, prije svega na štetu Hrvata, a onda i nas Srba u BiH. Predsjednik /Milanović/ je htio biti upoznat na koji način mi vidimo da to treba rješavati”, naveo je Dodik.

On smatra da se prije svega mora poštovati konstitutivnost naroda i prava koja su stečena Dejtonskim sporazumom, odnosno Ustavom BiH, i da niko ne može birati predstavnike “kao u slučaju da Bošnjaci biraju člana Predsjedništva Hrvata /Željka Komšića/ glasovima Bošnjaka i on provodi bošnjačku, a ne hrvatsku politiku”.

“To sigurno nije dobro. Nije dobro za ukupne odnose u BiH, nije dobro za povjerenje Hrvata i Srba u BiH”, istakao je Dodik.

On je rekao da Srbe iz Sarajeva tretiraju kao agresore.

“Kako mogu ja koji sam rođen u Banjaluci biti agresor u Banjaluci? Moja politika je da se problemi riješe. Dvadeset pet godina se hrabri jedan hibrid koji je neuspješan, hrani ga međunarodni faktor. Potrošio je ogroman novac na to, na pokušaj”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, za ono što ne funkcioniše u BiH nisu krivi lokalni politički faktori u BiH, nego međunarodni faktor “koji je grubo upravljao BiH, koji je donosio zakone, mijenjao ustave, donosio pojedinačne odluke”.

“Međunarodna zajednica je morala napraviti rezultat koji je održiv, ali on jednostavno nije održiv”, ukazao je Dodik.

Dodik je rekao da je on izabrani član Predsjedništva ispred Republike Srpske i da mu je bilo zadovoljstvo da ima priliku da razgovara s predsjednikom i premijerom Hrvatske.

“Upoznao sam ih sa situacijom u BiH iz viđenja nas Srba, načina na koji funkcioniše BiH sa svim zastojima, činjenicom da je devastiran Dejtonski sporazum od međunarodnog faktora, da tamo još postoji visoki predstavnik koji pokušava nametati rješenja, postoje troje sudija Ustavnog suda koji su stranci, koji s dva Bošnjaka i tri stranca čine većinu od pet i donose odluke najčešće na štetu ustavnog položaja Srba i Hrvata u BiH”, naveo je Dodik.

On je dodao da su teme današnjih sastanaka bile i privredna saradnja, projekti poput izgradnje mosta u Gradišci i druge.

Odgovarajući na pitanje da li će biti rušene kuće Hrvata koje su na trasi auto-outa, Dodik je potvrdio da niko nema namjeru ništa da ruši.

“To je davno, prije 25 godina, tema koja je možda imala smisla. Kada smo planirali gradnju auto-puta, vjerojatno se neki od objekata moraju maknuti. Intervencijom hrvatske zajednice, recimo u okolini Modričae, mi smo promijenili trasu da bi oni bili zadovoljni. To imamo namjeru da učinimo i na trasi koju planiramo da gradimo od Banjaluke do Prijedora, u Ivanjskoj, gdje mještani smatraju da trebaju biti izmješteni. Niko to ne radi namjerno”, naglasio je Dodik.

“U Zagrebu sasvim legitimno”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon današnjih sastanaka sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem da je sasvim legitimno boravio u posjeti Zagrebu.

Dodik je odbacio tvrdnje pojedinih bošnjačkih političara da je njegova posjeta Zagrebu bila privatna, dodajući da nije došao u glavni grad Hrvatske u ime Predsjedništva i na bazi odluke te institucije već na poziv i u dogovoru sa predsjednikom Hrvatske i kabinetom hrvatskog premijera, i u kapacitetu koji ima.

“Dakle, ja sam član Predsjedništva BiH izabran u Republici Srpskoj i srpski član Predsjedništva. To sam po Ustavu i imam dovoljno kapaciteta da u ime Srpske predstavljam interese srpskog i drugih naroda koji žive u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da se odnosi sa Hrvatskom moraju popravljati, kao i odnosi između Srba i Hrvata.

“Moramo raditi i na tome da odnosi Srbije i Hrvatske budu što je moguće bolji. Da li to njih /bošnjačke političare/ vrijeđa, to je neko drugo pitanje. Reći ću da je prije godinu dana Željko Komšić u istom svojstvu otišao u Sjevernu Makedoniju, /Šefik/Džaferović je išao u Tursku i druge zemlje. Bilo bi normalno da sutra dođem u Predsjedništvo i njih kao članove informišem o ovoj posjeti, što ću pokušati ako im je do toga stalo. U svakom slučaju, to je jedna patološka situacija političkog Sarajeva učmalog i zarobljenog u svom nastojanju da drži drugima lekcije i govori im šta da rade. Tokom posjete nije bilo nijedne štetne riječi za bošnjački narod i BiH”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da negativna reagovanja bošnjačkih političara na njegovu posjetu Zagrebu pokazuje da BiH ima defekt u pogledu ustavnog kapaciteta Predsjedništva BiH, te ponovio da je on kao srpski član Predsjedništva biran u Srpskoj i da predstavlja i Bošnjake i Hrvate iz tog entiteta.

Dodik je naveo da u Sarajevu, nažalost, postoji tradicionalna ostrašćenost i patološka nepodnošljivost prema Srbiji i Srbima, pa i prema Hrvatskoj.

“To je definitivna činjenica i u tom pogledu to zarobljava. Mislim da bi od najvećeg interesa, prije svega za bošnjački narod, bilo da se otvori i ima komunikaciju sa svim narodima u okruženju. Najvažniji narodi u dodiru s njima su Srbi i Hrvati i sa njihovim legitimnim predstavnicima će morati da razgovaraju, kao i sa njihovim matičnim državama”, rekao je Dodik i ponovio da Hrvatska želi mir, stabilnost i evropski put BiH.

Dodik je naveo da je Dejtonski sporazum devastiran, te da se došlo u pat poziciju neefikasnim rješenjima koja je nametnula međunarodna zajednica, čije prisustvo u BiH neće donijeti ništa dobro.

On je dodao da je važno poštovati ustavna prava i identitet naroda u BiH kada je riječ o odlučivanju, što mora biti osnovni postulat svih odnosa u BiH.

“Tako sređena BiH bi mogla da brže putuje ka EU. Bez prijema u status kandidata za članstvo u EU, BiH će da tavori bez sposobnosti da nađe neka posebna rješenja”, kaže Dodik.

On je rekao da je sa rukovodstvom Hrvatske razgovarao i o migracijama i bitnim infrastrukturnim projektima, kao i da je od rukovodstva Hrvatske čuo stav da je pitanje izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori stvar te zemlje.

“Potrebna veća ekonomska saradnja”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su teme današnjih sastanaka sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem bile međusobna privredna saradnja i zajednički projekti.

“Potrebna je veća ekonomska saradnja”, izjavio je Dodik za RTL nakon sastanaka u Zagrebu.

Dodik je rekao da niko nema namjeru ništa da ruši.

“Kada gradite auto-put, neki od objekata se vjerovatno moraju skloniti. Jedna od tema bila je izgradnja mosta u Gradišci. Niko nema namjeru ništa da ruši. Ta je priča završena prije 25 godina. Intervencijom hrvatske zajednice u Modriči smo promijenili trasu, tako će biti i u okolini Potkozarja”, istakao je Dodik.

On je naveo da su mnoge stvari koje se tiču Dejtona promijenjene, prije svega Hrvata, a onda i Srba.

“Predsjednik Milanović je htio da se upozna o viđenjima. Ja sam primarno za mir i stabilnost. Nas političko Sarajevo tretira kao agresore. Kako ja koji sam rođen u Banjaluci mogu biti agresor? Moja politika nije secesija”, naveo je Dodik.

On je rekao da se u BiH 25 godina pravi jedan neuspješan hibrid.

“Gradi ga međunarodni faktor koji je upravljao BiH, donosio zakone, mijenjao ustave”, naveo je Dodik, prenio je RTRS.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik