Politika 24.12.2015.

Dodik: Srbi nikada neće odustati od datuma kada su postavljeni temelji Srpske

ČITANJE: 1 minuta
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srbi nikada neće odustati od obilježavanja datuma kada su postavljeni temelji Republike Srpske.

– Slavićemo Dan Republike Srpske ne samo ove, nego i narednih godina, kako bismo uputili poruku i domaćoj i stranoj javnosti da Srbi nikada neće odustati od obilježavanja datuma kada su postavljeni temelji Srpske- izjavio je Dodik za “Večernje novosti”.

Prema informacijama “Novosti” iz izvora kabineta predsjednika Srpske, centralni događaj 9. januara biće svečana akademija koja će pod nazivom “Zavjet slobodi” u 13.00 časova biti održana u Sportskoj dvorani “Borik”, a potom će za sve zvanice biti organizovan svečani prijem u zgradi Vlade Srpske.

Svemu će prethoditi Sveta arhijerejska liturgija i slavski obred u Sabornom hramu Hrista Spasitelja od 9.00 časova.

Ustavni sud BiH utvrdio je 26. novembra da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj državni praznik proglasio neustavnim.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik