Politika 27.02.2016.

Dodik: Srbi pamte NATO bombardovanje

ČITANJE: 3 minute

dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ni Republika Srpska, ni Srbija, ne mogu ignorisati postojanje NATO-a jer su osjetile njegovo djelovanje i upitao – kako je moguće da pronatovci u Beogradu, ili bilo gdje, zaborave bombardovanje.

Govoreći o eventualnoj mogućnosti da BiH aplicira za NATO bez pristanka Republike Srpske, Dodik je naglasio da je stav Srpske o tom vojnom savezu odavno izgrađen, te ukazao da je na njegovo formiranje uticalo to što je NATO bombardovao Srbe u Republici Srpskoj i što je to bombardovanje odlučilo ishod vojnog sukoba u BiH.

-NATO je bio u političkoj promociji centralizacije BiH sve vrijeme, podržavajući političku misiju međunarodne zajednice i represivno se ponašao tako što je hapsio određen boj ljudi i sklanjao ih sa funkcija- istakao je Dodik za “Sputnjik”.

On je naveo da Srbi u BiH i danas pamte upad NATO vojnika u Crkvu na Palama i napad na porodicu pravoslavnog sveštenika (Jeremije Starovlaha) čiji su članovi ostali sa trajnim invaliditetom.

-To su stvari koje mi pamtimo. Vjerujem da se to Srbiji neće desiti-rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je, govoreći o specijalnim ugovorima koje je Srbija potpisala sa NATO-om, rekao da oni ne znače i ulazak u Alijansu.

Dodik je napomenuo da specijalni ugovori imaju određenu sadržinu, ali ne znače
pristupanje NATO i podsjetio da je i Rusija svojevremeno, kada je riječ o Avganistanu, imala neki aranžman korišćenja aerodra u Uljanovsku, ali da nije ušl u Alijansu.

On smatra da su “nabijeđeni” natovci u Srbiji i evropejci po svaku cjenu, opasniji za Srbiju nego bilo kakav drugi proces.

-Po svaku cijenu prihvatati sve što dolazi iz NATO-a i sa Zapada apsolutno je neprihvatljiva stvar, treba da budete racionalni- poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da Srbija kao društvo i Srbi kao narod moraju da se obračunaju sa takvim stavovima.

-Druga je stvar šta morate kao političar i državnik da učinite, ali kreiranje takve negativne pozicije prema Rusiji, samo zato što neko misli da je ispravno da budemo bespogovorni poslušnik NATO-a i Zapada, to je za Srbiju najgora moguća ponuda- smatra predsjednik Srpske.

Govoreći o evrointegraciji BiH, Dodik je naglasio da Republika Srpska nije protiv tog procesa, ali i da smatra da treba biti oprezan.

-Mi pripadamo evropskoj porodici naroda. Naravno, skeptični smo u vezi sa tim kako će izgledati evropska organizacija kada mi tamo budemo stizali. Zato mislim da treba da budemo oprezni. To je sva priča- smatra Dodik.

On je istakao da je aplikacija BiH za EU primljena iako i oni sami sumnjaju da je kredibilna i da može da opstane.

-U sadašnjim uslovima dramatično su promijenjeni odnosi i procesi. Ni Evropa više nije ono što je bila prije samo 10 godina. A bila je nada, obećanje, htijenje, želja da se tamo dođe-rekao je Dodik.

On kaže da ne može da se razumije da je koncept Evrope tako slab da na 500 miliona stanovnika, koliko ima EU, dođe milion i po migranata i dovede u pitanje cijelu Evropu.

-O EU govori i činjenica da je Velika Britanija odlučila da se odvoji. Da se EU ne bi raspala, ona daje Britaniji specijalni status. To podrazumijeva bukvalno, ali i praktično i svakako, to da Velika Britanija kaže da će odluke Brisela realizovati samo ako joj odgovaraju. Kakva je to organizacija u kojoj je tako nešto moguće?- upitao je Dodik.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik