Vijesti 10.04.2016.

Dodik: Srbi žrtvovali svoj identitet i slobodu prihvatajući jugoslovensku ideju

ČITANJE: 4 minute
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srbija i Srpska treba da snime epohalno filmsko ostvarenje o stradanju Srba u Jasenovcu i poručio da Srbi nikada ne smiju da izgube sjećanje na ogroman broj nedužnih sunarodnika koje su ubile ustaše i fašisti.

“Krajnje je vrijeme da Srbija kao država, Republika Srpska kao država, i cijeli srpski narod snime epohalno filmsko ostvarenje o Jasenovcu”, rekao je Dodik u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu u obraćanju na centralnoj manifestaciji povodom obilježavanja 75 godina od početka Drugog svjetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije.

On je istakao da je to način da se mladima prenese istina o strahovitom stradanju srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ na način koji će oni razumjeti, jer se mnogi od njih neće upustiti u čitanje opsežne literature.

Dodik je rekao da dolazi sa prostora, gdje još živi legenda o Jasenovcu, stradanju, odlasku bez povratka i mučenju nezabilježenom u istoriji, podsjećajući da su u Jasenovcu stradali mnogi članovi njegove porodice i članovi porodica njegovih prijatelja i rodbine.

Dodik je rekao da je NDH formirana samo nekoliko dana nakon što je nacistička Njemačka bombardovala Beograd, čime je počelo ogromno stradanje Srba na prostoru Jugoslavije.

“Srbi koji su u prošlom vijeku žrtvovali svoj identitet i slobodu gradeći i prihvatajući jugoslovensku ideju, morali su da shvate da jugoslovenska ideja nije bila ideja koja je mogla da afirmiše Srbe, nego je davala državu drugim narodima kojima su Srbi u pravilu donosili slobodu nakon velikih ratova”, istakao je Dodik.

On je podsjetio da danas kao države postoje Slovenija i Hrvatska koje nikakva istorija ne poznaje kao organizovane države. “A oni danas, u spirali lošeg odnosa prema srpskom nacionalnom identitetu i istoriji, nama govore kako, navodno, treba da budemo sređeni i uređeni”, naveo je Dodik.

On je rekao da su u Drugom svjetskom ratu Srbi, borbom za jugoslovensku umjesto srpsku državu, a nakon što su uz ogromne materijalne i biološke gubitke tek bili izašli iz Prvog svjetskog rata, pokazali da su jedini spremni da se bore protiv fašizma.

Dodik je podsjetio da su svi ustanci 1941. godine u tadašnjoj BiH podignuti na srpskim područjima, da bi kasnije neki pojedinci iz drugih naroda bili opjevani kao veliki učesnici antifašističke borbe, iako istorijski fakti govore da su Srbi iznijeli antifašističku borbu u BiH.

dodik vucic1

On je rekao da su Srbi kao stradalnici u Jasenovcu, Jadovnu, na Pagu, na beogradskom Sajmištu i mnogim drugim mjestima, izgubili veliki dio svog nacionalnog potencijala.

“Naša vjera nas uči da treba da oprostimo, a sa oproštajem ide i smiraj. Ali, do smiraja ne možeo da dođemo jer, kad god odemo u Gradinu, lelek i jauk u krošnjama drveća nedužnih ljudi, djece, žena, svih koji su stradali samo zato što su Srbi, ne može da donese smiraj”, naglasio je Dodik.

On je poručio da su i smiraj i oproštaj potrebni, ali da Srbi ne smiju da izgube svoje emocije i sjećanje na ogroman broj nedužno stradalih.

Dodik je rekao da Srbe u BiH danas guraju u zemlju koja ne funkcioniše i pozvao na odbranu Republike Srpske koja jedina može da pruži slobodu i očuvanje nacionalnog identiteta Srbima u BiH.

“Danas kad su satrli veliku Jugoslaviju, nama kažu da moramo da živimo u gotovo identičnim uslovima samo manjim, ali dramatično promijenjenim, političkim, nacionalnim i ekonomskim okolnostima. Mi tamo treba da budemo potlačeni i poniženi. Ništa drugo Srbima ne donosi koncept BiH. Zato branite Srpsku”, poručio je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska nije samo priča o nekoj ideji ili ekonomiji nego o slobodi koja je ključna riječ za srpski narod.

“A da bi srpski narod bio slobodan mora da se posveti idejama jačanja svog nacionalnog identiteta, živeći sa drugima na najbolji način, ne oduzimajući im ništa od njihove slobode i identiteta, ali braneći svoj položaj”, rekao je Dodik.

Nakon Dodikovog obraćanja, u Kinoteci je u okviru programa “Vreme zločina” prikazan film “Jasenovac” Bogdana Žižića, a potom je govorio predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.ž

dodik i vucic

Manifestaciji u Kinoteci, osim Dodika i Vučića, prisustvuju i predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, članovi Vlade, predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac, predstavnici Srpskog nacionalnog vijeća na čelu sa liderom Miloradom Pupovcem, kao i preživjeli logoraši.

Među učesnicima su bili i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predstavnici vjerskih zajednica.

 (Agencije)

Oznake: Milorad Dodik