Dodik: Srpska će na najljepši način proslaviti svoj praznik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srpska sinonim slobode srpskog naroda na ovim prostorima i da će sutra na najljepši mogući način proslaviti svoj praznik. Dodik je istakao da je 9. januar najveći praznik koji se posvećuje Republici i poručio da “istorijski značaj Srpske i njenog formiranja predstavlja istorijski poriv i zov srpskog naroda za slobodom”.

“Srpsku doživljavamo kao sinonim slobode srpskog naroda na ovim prostorima. Deveti januar je za nas neprikosnoveni praznik i mi u čast i poštovanje prema Republici organizujemo niz svečanosti. Jedna od njih će biti u Banjaluci koja podrazumijeva organizovanje defilea javnih institucija i političkih agencija koje su u funkciji odbrane i stabilnosti i očuvanja Srpske”, rekao je Dodik za “Sputnjik”.

On je istakao da je spreman da u počasnom defileu prihvati i pripadnike Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, ali pod uslovom da budu sastavni dio ceremonije.

Dodik je podsjetio da je kontroverza oko te jedinice nastala prošle godine kada su u Ministarstvu odbrane BiH pokušali da ospore njeno učešće, a onda je pronađen “truli kompromis” koji je podrazumijevao da ta jedinica smo bude postrojena u čast člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

“Nekako smo to podnijeli, ali nismo željeli poniženje i zato smo formirali počasnu jedinicu policije, a spremni da prihvatimo počasnu jedinicu Trećeg pješadijskog puka pod uslovom da ona bude sastavni dio ceremonije, da bude postavljena u čast i ime Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On kaže da je očekivao da član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić obezbijedi takvu odluku koja će omogućiti da pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka učestvuje u defileu.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je Ivaniću poslao pismo u kome je zatražio da svojom odlukom obezbijedi učešće te jedinice u defileu.

“Mi nismo protiv toga, ali nismo ni za to da neko tamo u Sarajevu osporavanjem te jedinice ospori i oskrnavi Dan Republike. Nismo htjeli dijalog o tome. Za nas je to neprikosnoveno. Ako hoće da učestvuju, neka učestvuju”, rekao je Dodik.

On je poručio da će u svakom slučaju, Dan Repbulike biti obilježen počasnim defileom policijskih agencija i prije svega, policijskom agencijom Republike Srpske, ali i drugih službi koje su u funkciji očuvanja bezbjednosti Srpske.

Upitan koga očekuje od stranih gostiju, Dodik je rekao da je poziv upućen mnogima, a da vjeruje da će se odazvati jedan broj ambasadora.

“Mi dan Republike Srpske slavimo i svi naši prijatelji su dobrodošli”, poručio je Dodik.

(Srna)

DAVIDOV OTAC NA TRGU KRAJINE: Procvjetale su, sine, one dvije dunje

Još jedno mirno okupljanje građana “Pravda za Davida” održano je večeras je na Trgu Krajine u Banjaluci. “Dragi moj sine, dušo moja, dragi naš Davide, dušo naša…Procvjetale su one dvije dunje, sine, što smo ih zasadili” ovim riječim svoje obraćanje započeo je Davidov otac, Davor Dragičević. Prošlo je mjesec dana od pronalaska tijela Davida Dragičevića.

HIDROELEKTRANA POSTAJE MUZEJ Od ruševine u Trapistima prave turističku atrakciju

Devastirani objekat stare Hidroelektrane „Delibašino selo“ uskoro postaje Tehnički muzej energetike. O pretvaranju u muzej priča se unazad nekoliko godina, a sada je konačno došao red da se iskoristi potencijal jednog od najljepših naselja kada je priroda u pitanju. Potvrdili su nam ovo  u „Elektrokrajini“ te naglasili da su nakon dugih najava, konačno dobili dozvolu

ZBOG POKUŠAJA UBISTVA Tužilaštvo traži strožu kaznu za Markovića, odbrana ponavljanje suđenja

Slobodan Marković (58) iz Banjaluke, koji je osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanke Biljane Keserović (54), po mišljenju Tužilaštva, zaslužuje strožu kaznu, dok njegova odbrana traži ukidanje te presude i ponavljanje suđenja. U Vrhovnom sudu RS tužilac Branko Mitrović ocijenio je da je izrečena kazna minimalna te da nije adekvatna. “Činjenično stanje

BANSKI DVOR Kulturni program u čast ruske delegacije

U Banskom dvoru je počeo kulturni program u čast današnje posjete delegacije Savjeta Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Republici Srpskoj. Program u Banskom dvoru organizovao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Ruska delegacija, koju predvodi predsjednik ruskog Savjeta Federacije Valentina Matvijenko doputovala je danas u Banjaluku, gdje je razgovarala sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i

11. PO REDU U subotu “Veče Petrovčana”

Zavičajno udruženje Petrovac organizuje 11. po redu “Veče Petrovčana” u Banjaluci, koje će biti održano u subotu, 28. aprila, u restoranu “Aquana”, s početkom u 19 časova.

BORAC: Da nas “Borik” sutra nosi!

Borac m:tel i Vogošća su remizirali u prvom meču četvrtfinala Kupa BiH (25:25), a sutra je revanš meč u kojem Borac traži priliku da ove sezone doda još jedan trofej.