Dodik: Srpska će na najljepši način proslaviti svoj praznik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srpska sinonim slobode srpskog naroda na ovim prostorima i da će sutra na najljepši mogući način proslaviti svoj praznik. Dodik je istakao da je 9. januar najveći praznik koji se posvećuje Republici i poručio da “istorijski značaj Srpske i njenog formiranja predstavlja istorijski poriv i zov srpskog naroda za slobodom”.

“Srpsku doživljavamo kao sinonim slobode srpskog naroda na ovim prostorima. Deveti januar je za nas neprikosnoveni praznik i mi u čast i poštovanje prema Republici organizujemo niz svečanosti. Jedna od njih će biti u Banjaluci koja podrazumijeva organizovanje defilea javnih institucija i političkih agencija koje su u funkciji odbrane i stabilnosti i očuvanja Srpske”, rekao je Dodik za “Sputnjik”.

On je istakao da je spreman da u počasnom defileu prihvati i pripadnike Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, ali pod uslovom da budu sastavni dio ceremonije.

Dodik je podsjetio da je kontroverza oko te jedinice nastala prošle godine kada su u Ministarstvu odbrane BiH pokušali da ospore njeno učešće, a onda je pronađen “truli kompromis” koji je podrazumijevao da ta jedinica smo bude postrojena u čast člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

“Nekako smo to podnijeli, ali nismo željeli poniženje i zato smo formirali počasnu jedinicu policije, a spremni da prihvatimo počasnu jedinicu Trećeg pješadijskog puka pod uslovom da ona bude sastavni dio ceremonije, da bude postavljena u čast i ime Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On kaže da je očekivao da član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić obezbijedi takvu odluku koja će omogućiti da pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka učestvuje u defileu.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je Ivaniću poslao pismo u kome je zatražio da svojom odlukom obezbijedi učešće te jedinice u defileu.

“Mi nismo protiv toga, ali nismo ni za to da neko tamo u Sarajevu osporavanjem te jedinice ospori i oskrnavi Dan Republike. Nismo htjeli dijalog o tome. Za nas je to neprikosnoveno. Ako hoće da učestvuju, neka učestvuju”, rekao je Dodik.

On je poručio da će u svakom slučaju, Dan Repbulike biti obilježen počasnim defileom policijskih agencija i prije svega, policijskom agencijom Republike Srpske, ali i drugih službi koje su u funkciji očuvanja bezbjednosti Srpske.

Upitan koga očekuje od stranih gostiju, Dodik je rekao da je poziv upućen mnogima, a da vjeruje da će se odazvati jedan broj ambasadora.

“Mi dan Republike Srpske slavimo i svi naši prijatelji su dobrodošli”, poručio je Dodik.

(Srna)

Ivanić priznao da je Dodik pobijedio na izborima

Kandidat Saveza za pobjedu za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je njegov protivkandidat Milorad Dodik dobio izbore, te da su za njega glasali birači u seoskim sredinama. Ivanić je naveo da se “izborna baza Dodika preselila na selo” i da je izgubio je oslonac u gradovima. “Dodik je izgubio u Banjaluci,

ETNO GRUPA TRAG Tradicijom Banjaluku predstavljali u čitavom svijetu

Predstavljali su Banjaluku, ali i srpsku pjesmu i tradiciju na svim kontinentima. Svojim interpretacijama na najbolji mogući način su predstavljali tradicionalne vrijednosti, a publika širom svijeta uvijek ih je dočekivala raširenih ruku. U moru šunda, iskrivljenih vrijednosti i muzike bez ikakvog kvaliteta, etno grupa Trag je ostala dosljedna na svom putu, istrajala u svom naumu,

Obnovljeno 15 škola, radovi na još četiri

Građevinci privode kraju radove na obnovi i sanaciji preostale četiri osnovne škole na gradskom i prigradskom području, u okviru velike ovogodišnje akcije kojom je zahvaćeno 19 školskih objekata, potvrđeno je u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

USTAVNI SUD RS POTVRDIO Zabranjen saobraćaj na Banj brdo

Ustavni sud Republike Srpske potvrdio je zabranu saobraćaja za sva vozila do banjalučkog izletišta Banj Brdo. Ustavni sud RS je 26. septembra ove godine donio Rješenje kojim se ne prihvata inicijativa za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Naredbe o regulisanju saobraćaja na području grada Banjaluke. Inicijativu je prethodno pokrenuo Sredoje Đaković iz Banjaluke u cilju ocjenjivanja

Servisne informacije za 14. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 14. oktobar 2018. godine: Policijska uprava Evidentirana su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen četiri puta. Dogodilo se devet saobraćajnih nezgoda u kojima su dva lica teže i četiri lica lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U  službi hitne pomoći pregledano je 90 odraslih pacijenata i 32 djece, a obavljeno je

Preminula Milena Dravić

Glumica Milena Dravić preminula je sinoć u 79. godini u Beogradu. Glumica je preminula u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa. Kako srbijanski mediji prenose, glumici je posljednjih dana bilo veoma loše, te su ljekari uložili sve da je spasu. Milena Dravić je jedna od najpoznatijih i najistaknutijih srpskih glumica. Rođena je 5.oktobra 1940 godine. Glumila je