Politika 13.03.2016.

Dodik: Srpska će zadržati finansijsku stabilnost

ČITANJE: 1 minuta
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Republika održati stabilnost i likvidnost koristeći različite metode, pa ako bude potrebno i zaduženjem putem trezorskih zapisa.

Dodik je istakao da Republika smanjuje zaduženost, te da je u prošloj godini, iz tekućih prihoda, na ime obaveza iz ranijeg perioda isplaćeno 120 miliona KM više nego što je bio iznos zaduženja.

-U strukturi duga su pretežno obaveze koje su stvorene ranije. Tu su stara devizna štednja, ratna šteta, kao i krediti po osnovu obaveza do 1990. godine, koji su locirani u Republici Srpskoj. Nijedan dan nije kasnila isplata tih svih obaveza- rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je poručio da Republika Srpska koristi finansijske metode kao što to čine i ostale države na svijetu, te da će to činiti i u budućnosti ako to bude potrebno.

Dodik je rekao da će na jednoj od narednih sjednica Narodne skupštine biti razmatrano pitanje referenduma o Danu Republike. On je istakao da je raniji dogovor lidera u Republici Srpskoj bio da će se o daljim koracima dogovarati ukoliko dođe do odbijanja na nivou BiH Prijedloga Zakona o Ustavnom sudu BiH.

-Prethodno smo imali dogovor o tome da se pitanje koje bi uputili na referendum zajednički definiše. Mislim da je izvjesno da će referendumsko pitanje biti: `Da li podržavate da se Dan Republike slavi 9. januara`- rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik