Vijesti 29.01.2021.

DODIK: Srpska ekonomski i finansijski stabilna, povećan broj zaposlenih

ČITANJE: 2 minute

Republika Srpska ima stabilno ekonomsko- finansijsko stanje i uprkos pandemiji evidentan je povećan broj zaposlenih, rekao je danas sprski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu rekao da je Republika Srpska dobro prošla kroz period pandemije, te da ima više zaposlenih nego što je bilo prije pojave virusa korona, prenosi BL portal.

“Jedan broj mjesta je izgubljen, ali je zato ostvaren jedan novi broj, tako da ukupan saldo jeste da ima više zaposlenih nego što je bilo ranije”, istakao je Dodik. On je podsjetio da se u Srpskoj već isplaćuje prosječna plata od 500 evra, te da će zahvaljujući tome i penzije biti povećane za tri odsto.

“Penzije za januar, do 10. februara biće isplaćene uvećane za tri odsto”, rekao je Dodik. On je konstatovao da je ekonomska situacija nešto što zaokuplja pažnju, te da postoji niz inicijativa kako je rješavati u Republici Srpskoj.

“U narednom vremenu će se i vlast i poslovna zajednica i dio sindikata okupiti oko jednog programa da pokušamo kreirati nova radna mjesta u okviru podrške koju ćemo obezbijediti kroz plasmane javnih sredstava”, rekao je Dodik. On je dodao da će do tada nastojati ući u manje razvijene opštine i pokušati naći interesi za otvaranje fabrika u njima.

“Da izgradimo objekte, instaliramo opremu za kompatibilnu proizvodnju koju mogu da budu regionalno i evropski prihvatljive, a da nakon stavljanja u funkciju, tu fabriku u pogledu vaučera dodijelimo građanima te opštine, kroz akcije”, pojasnio je Dodik i dodao da je potrebno obezbijediti dosta novca i pažljivo odabrati projekte koji mogu da budu uspješni.

Dodik je rekao da će u narednim danima, u okviru struktura u Srpskoj biti održane konsultacije, angažovani naučni instituti iz Republike Srpske i regiona.

“Mislim da ćemo riješiti pitanje dodatnog zapošljavanja”, kaže Dodik. Dodik je rekao da se u Srpskoj ne razmišlja o smanjenju plata, te da predstoji period izazova održavanja javnih računa, plata i penzija.

“Sve je to postignuto radom svih nas. Očekujemo da ćemo otvoriti važne investicije”, rekao je Dodik. On je dodao da je za auto-puteve prema Bijeljini do Modriče i dalje raspisan međunarodni konkurs na koji se prijavilo desetak kompanija iz inostranstva koje su spremne da grade i finansiraju.

“Sad predstoji odabir partnera. U procesu je pregovaranja i izgradnja nekih energetskih objekata. Nastavljamo sa Srbijom da radimo na pitanjima koja su nesporna”, poručio je Dodik.

(SB)

Oznake: Milorad Dodik