Vijesti 27.10.2021.

Dodik: Srpska garant slobode za srpski narod, kao i ostale na ovim prostorima

ČITANJE: 4 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je Republika Srpska garant opstanka i slobode ne samo za srpski, već i sve druge narode koji žive na ovim prostorima.

Obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Dodik je izrazio nadu da će na današnjoj sjednici biti potvrđeno jedinstvo i dosadašnji stavovi po pitanju odbrane interesa Republike Srpske.

“Republika Srpska nema skrivene namjere. Naše djelovanje je transparentno i javno okrenuto poštovanju slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, ali prije svega zaštiti nadležnosti interesa Republike Srpske, naroda koje predstavljamo i od kojeg mi je ukazao povjerenje bez obzira u kojoj se političkoj stranci nalazimo”, istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da su predstavici Srpske opredijeljeni za budućnost Republike Srpske kao uspješne, stabilne i utemeljene na principima na kojima počiva Dejtonski mirovni sporazum, izgradnji mira i stablnosti u zajednici koja funkcioniše i u kojoj će se poštovati prava svih konstitutivnih naroda kroz dijalog i kompromis bez bilo kakvih primjesa intervencionizma sa strane.

“Taj intervencionizam je doveo do toga da četiri stranca u BiH u kontinuitetu destabilizuju BiH do mjera totalne nefunkcionalnosti”, konstatovao je Dodik.

On je rekao da je Dejtonski sporazum Republici Srpskoj dao sve potrebne elemente državnosti – teritoriju, nadležnosti, institucije.

“Zato moramo biti okupljeni oko srpskog jedinstva u sadašnjim teškim i delikatnim okolnostima kada imamo pritiske kao nikada ranije. Moramo više nego ikada boriti se za očuvanje Republike Srpske, poštovanje slova Dejtona kako se Srpskoj ne bi otrglo ono što ima i kako bi joj se vratilo ono što je imala, a što joj je oteto”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da se danas mora jedinstvenim djelovanjem i slogom očuvati Republika Srpska u kojoj je ugrađen sveti zavjet velikog broja nevinih života koji su uzidani u njene temelje i u ideal slobode.

Opozicija dobila nalog iz Sarajeva da opstruiše Parlament Srpske 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je opozicija dobila nalog iz Sarajeva da opstruiše posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske.
Replicirajući šefu kluba poslanika SDS-a Miladinu Staniću u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Dodik je rekao da Stanić bezočno laže i izmišlja priče o navodnom kriminalu njega i njegove porodice.

“Nemam nijednu presudu suda da sam kažnjen za bilo kakav kriminal, a Stanić je opčinjen mržnjom”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je institucionalno važno da Narodna skupština Republike Srpske donosi konačne odluke o pitanjima na nivou BiH.

On je rekao da nisu tačne tvrdnje opozicije da je on u toku noći zakazivao sjednicu Narodne skupštine, već da je sjednicu u skladu sa poslovnikom zakazala Narodna skupština.

Stanić je rekao da je neprihvatljivo da je posebna sjednica Narodne skupštine Republike srpske zakazana, a da poslanici na vrijeme nisu upoznati sa skupštinskim materijalima.

Poziv poslanicima da potvrde usaglašeno jedinstvo 

Dodik je pozvao poslanike da na glasanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine potvrde usaglašeno jedinstvo i zaključke u vezi sa zajedničkim djelovanjem u institucijama BiH.

“Pozivam vas da jasno pokažemo da su nam Republika Srpska, naš narod i njegovi interesi najvažniji. Želimo saradnju sa svima, dobre i prijateljske odnose, ali da nismo spremni da gubimo nadležnosti stinim podvalama i podmetanjima”, rekao je Dodik obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Dodik je istakao da je zajednički cilj bolje i zdravije društvo i svjetlija budućnosti svih u Republici Srposkoj i BiH, te da se odluke donose dogovorom, a ne narušavanjem nadležnosti, raznim preglesavanjem, a još manje međunarodnim intervencionizmom i pritiscima.

On je naglasio da je očuvanje uspješne i prosperitetne Republike Srpske misija ne samo predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama, nego i svih u Narodnoj skupštini, kao i svih članova Vlade Srpske.

“Ovo nisu teme koje iziskuju polemiku, ovdje se radi i o tome da li je Narodna skupština spremna da ostane privržena donesenim zaključcima, ali i da dozvoli da tačke koje su od interesa za Republiku Srpsku budu usvojene, prvenstveno vezano za konzulat Ruske Federacije u Banjaluci, za koji se borim deset godina”, naveo je Dodik i dodao da bi parlament Srpske ovako odobrio otvaranje konzulata, a ne Predsjedništvo BiH.

(Srna, E.M)

Oznake: Milorad Dodik