Vijesti 09.05.2016.

Dodik: Srpska i danas baštini ideju antifašističke borbe

ČITANJE: 3 minute
dodik polaganje vijenaca
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da je Republika Srpska slobodarska država koja, slaveći Dan pobjede nad fašizmom, slavi pobjedu Republike Srpske.

On je naglasio da je Republika Srpska kao slobodarska, nacionalna država, dovoljno široka za sve ljude koji žele da žive u miru i koji žele da sa drugima i drugačijima idu putem prosperiteta.

“Republika Srpska će naći i našla je do sada i vremena i prostora da takvim ljudima pruži nesumnjivu pažnju kako bi oni živjeli u miru”, rekao je Dodik obraćajući se na obilježavanju 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.

Predsjedik Srpske je naglasio da Srpska i danas baštini ideju antifašističke borbe, podsjećajući da u borbi protiv fašizma i ideologije smrti srpski narod dao ogroman doprinos toj borbi i konačnoj pobjedi.

Prema njegovim riječima, na temeljima antifašističke ideje o slobodi i ravnopravnosti naroda i narodnosti, Jugoslavija nije mogla da opstane.

“Danas moramo da kažemo da Jugoslavija, i jedna i druga, nisu pružile jednak tretman svima i da je srpski narod od 1918. godine, pa kasnije nastavkom Jugoslavije 1945. i do njenog kraja bio u velikoj istorijskoj zabludi”, rekao je Dodik.

On je istakao da je srpski narod, znajući da bez države nema ni slobode, devedesetih godina stvarao Republiku Srpsku zasnovanu na ljubavi naroda.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da je siguran da je antifašistička borba ugrađena u temelje Srpske, ali i u njenu budućnost.

“Sve druge političke orijentacije koje se pojavljuju u Republici Srpskoj imaće taj antifašistički predznak u sebi”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić u obraćanju na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Banjaluci rekao je da je Srpski narod masovno učestvovao u antifašističkoj borbi zajedno sa antifašistima – pripadnicima drugih naroda.

“Ono što je postigla ratna generacija partizana treba da bude i ostane trajna inspiracija sadašnjim i budućim generacijama mladih ljudi kao svjedočanstvo nepokolebljivosti, hrabrosti i samopožrtvovanja i patriotske odanosti svojoj zemlji i svom narodu”, rekao je Gajić.

Srn2016-5-9_133181_2

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da 9. maj podsjeća na činjenicu da je srpski narod dao ogroman doprinos u antifašističkoj borni.

“Ponovo smo razjedinjeni, kao u Drugom svjetskom ratu, nažalost između sebe i mislim da je to najveća poruka današnjeg dana u današnje vrijeme”, rekao je Savčić.

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom vijence na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca u Banjaluci vijence su položili predsjednik Milorad Dodik, delegacija Vlade Republike Srpske predvođena predsjednikom Vlade Željkom Cvijanović, delegacija Narodne skupštine Srpske u kojoj su bili potpredsjednik Nenad Stevandić i narodni poslanici Dragoljub Davidović, Davor Šešić i Slobodan Protić, te delegacija Vijeća naroda Republike Srpske koju je predvodila predsjedavajuća Vijeća Nada Tešanović.

Vijence su položili i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, bivši pripadnici narodno-oslobodilačke borbe, logoraši iz Drugog svjetskog rata, te predstavnici organizacija boračke populacije iz Republike Srpske, Oružanih snaga BiH, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, delegacija Jevrejske opštine Banjaluka, izaslanici ambasada Rusije i Srbije i brojni drugi.

Nakon polaganja vijenaca, na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom koje je održano u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, upriličeno je obraćanje zvaničnika, te prigodan umjetnički program.

(Agencije)