Politika 12.05.2016.

Dodik: Srpska jedini garant slobode srpskog naroda

ČITANJE: 2 minute
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je Republika Srpska jedini garant slobode srpskog naroda na ovim prostorima.

Dodik je, u obraćanju na centralnoj svečanosti obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH u Kasarni “Kozara” u Banjaluci, istakao da je prije 24 godine kao poslanik glasao za formiranje Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske čestitao je svim pripadnicima Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka 12. maj tradicionalnim pozdravom “Pomoz` Bog, junaci!”.

“U procesu raspada bivše Jugoslavije nije se smjela ponoviti istorija stradanja srpskog naroda na ovim prostorima, kada nismo imali vojsku i državu. Zbog toga je bilo važno formiranje Vojske Republike Srpske”, naveo je Dodik.

On je naglasio da je rat srpskom narodu nametnut, a da su Srbi željeli odbranu vjekovnih ognjišta i slobodu.

Dodik je naveo da sada ne bi glasao za ukidanje Vojske Republike Srpske koja je bila garant slobode za srpski narod.

Predsjednik Srpske rekao je da su Srbi Jugoslaviji dali više nego što je trebalo i da je ta zemlja bila zabluda.

“Zbog toga sa ponosom danas gledamo na Srbiju koja je garant stabilnosti i mira”, istakao je Dodik.

On je napomenuo da je Republika Srpska prihvatila Dejtonski sporazum i da je unijela svoj suverenitet u BiH.

“Međutim, visoki predstavnici otimali su nadležnosti Republike Srpske, što ne smije biti zaboravljeno”, rekao je Dodik.

On je naveo da Republika Srpska želi mir, a da je Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk najbolji predstavnik Srpske u Oružanim snagama BiH.

“Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk Oružanih snaga BiH baštini slobodarsku tradiciju srpskog naroda i tako treba da bude i ubuduće”, rekao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska neće zaboraviti pripadnike Vojske Srpske koji su živote dali za Republiku.

Svečanosti u Kasarni “Kozara” u Banjaluci prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, drugi predstavnici Vlade Republike Srpske i Narodne skupštine Republike Srpske, te zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić i predstavnici ostalih institucija BiH.

Na svečanosti su bili i vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH, kao i nekadašnji oficiri i pripadnici Vojske Republike Srpske, te predstavnici Srpske pravoslavne crkve, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i brojne druge zvanice i gosti.

(Agencije)