Vijesti 20.02.2016.

Dodik: Srpska nema kapaciteta da prihvata migrante

ČITANJE: 2 minute
Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska nema kapaciteta niti organizacionih sposobnosti da prihvata migrante i da ih ovdje locira.

– Tu neće pomoći ni donacije koje bi eventualno Evropa dala. Mi nismo učestvovali u tome i ne želimo da vidimo probleme te vrste. Humanitarna dimenzija nikada nije bila sporna, ali govorimo o činjenici da Evropa one migrante koji su došli ranije sada vraća u `tranzitne zemlje` i pokušava da ih ovdje stacionira- rekao je Dodik.

On je novinarima u Bijeljini rekao da je nedopustivo da su vlasti ovog grada ranije odredile neki prostor za smještaj izbjeglica, što mora da radi republička, a ne lokalna vlast.

-To je opet jedan dio poltronstva nekome, vjerovatno onima iz Evrope koji im stalno dolaze u kancelariju. Evropa više nije ono što je nekada bila, nije obećana zemlja kao što smo mislili prije 10 godina- rekao je Dodik.

On je istakao da Evropa ima mnogo svojih problema – migrantsku krizu, problem sa evrom, Grčkom, odvajanjem Britanije iz EU.., koji će umanjiti značaj same Evrope, ali treba biti svjestan toga i afirmisati svoje interese kao što to čini i Evropa.

Dodik je uvjeren da u BiH postoji kapacitet za mir i dodao da će učiniti sve da se on stabilizuje, ali je dodao da vlasti Republike Srpske neće propustiti da reaguju na bilo kakve bezbjednosne opasnosti.

– U posljednje vrijeme smo uložili mnogo napora na osposobljavanje naše policije. Te stvari se odvijaju na najbolji mogući način i mi ćemo u narednim mjesecima imati dodatno pojačanu stabilnost i bezbjednost u Republici Srpskoj kroz opremanje policije i naših bezbjednosnih struktura koje mogu da odgovore na te bezbjednosne izazove- rekao je Dodik.

On kaže da je vidljivo da na Balkanu postoji nekoliko pitanja, kao što je Kosovo, odnosi Beograd-Priština, Makedonija u eri novih izbora, pa se i u Evropi prikazuje “bolja slika” da se u BiH nešto novo dešava, a pri tome se ne može kako treba usvojiti ni mehanizam koordinacije.

– Vjerujem da možemo da imamo dovoljno sposobnosti da osiguramo dovoljno stabilnosti i bezbjednosti i to je najvažnija stvar- rekao je Dodik.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik