Politika 18.10.2015.

Dodik: Srpska ostaje pri odluci o referendumu

ČITANJE: 2 minute
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska ostaje pri odluci o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

– Ne bavimo se mi avanturama. Mi smatramo da je to legitimno i legalno, zakonom dozvoljeno. Ustav Republike Srpske to dozvoljava, Ustav BiH ne zabranjuje – istakao je Dodik.

On je rekao da, međutim, postoje neki koji su naučili da vladaju Evropom i svijetom izvan svojih zemalja arogancijom i silom i pokušavaju da pripišu tom referendumu svojstva koja on nema.

– Oni žele da ponize, ne samo političku elitu, nego da ponize čitav narod i Srpsku i prijete da će uvesti određene sankcije. Naravno da to ne može da prođe, pogotovo kod nas i u tom pogledu referendum će biti održani – istakao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma očekuje udare slične britanskoj rezoluciji o Srebrenici, Dodik je rekao da je jasno da po istom sistemu pokušaj neće proći u Savjetu bezbjednosti UN i da je Srpska zahvalna onima koji se bore za međunarodno pravo.

– Da je ta rezolucija prošla to bi bio nonsens, naravno loš za Srbe, jer imate situaciju da su se u istoriji dešavali mnogi pogromi, genocidi, da niko nije za to karakterisan aktom međunarodne organizacije kakve su UN, samo je Srbi trebalo to da budu. Ali, to govori o tome kako ih treba tretirati kad dođu nama ovdje i predlažu nam neke svoje dobre namjere – naveo je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da postoje loše namjere Zapada prema poziciji srpskog naroda u BiH i pogotovu njegovoj organizacionoj tvorevini koja se zove Republika Srpska.

– Mislimo da je potpuno pogrešno očekivati da ćete takve ljude i političke elite, neumoljive kroz istoriju, umoliti tapšanjem po ramenima i servilnošću. Ono što mi promovišemo jeste istrajna politička borba za svoja prava, u skladu sa Ustavom, zakonom i neprihvatanje nikakvih nametnutih rješenja kao trajnih, bez obzira koliko su u određenom trenutku bila rezultat sile i nasilja – dodao je on.

Predsjednik Srpske je rekao da je su reviziju Dejtona već učinili visoki predstavnici, a ono što se sada vidi je legalizacija kršenja Dejtonskog sporzuma.

– Dejton ima propisan mehanizam za eventualnu reviziju a to je da se strane dogovore kako će dalje. A, strane su opet definisane upravo Dejtonskim sporazumom, i to su Republika Srpska i Federacija. Međutim, mnogima to ne odgovara. Oni bi uključili najradije nevladin sektor koji bi o tome odlučivao, ali ustav i Dejton su neprikosnoveni – naglasio je Dodik.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik