Politika 20.03.2021.

Dodik: Srpska protiv članstva u NATO, Turkovićeva ne poštuje politiku Predsjedništva BiH

ČITANJE: 2 minute

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković neodgovorna prema organima BiH, te da ne poštuje politiku Predsjedništva BiH koje je usvojilo Program reformi u kome se navodi da saradnja sa NATO ne prejudicira članstvo i da će biti potrebno novo odlučivanje.

“Priča o NATO je postala nepodnošljivo degutantna i to samo pokazuje kako je BiH bezvezna zemlja. Izgleda da u BiH nisu dovoljno jasne poruke nekih zvaničnika iz ovog saveza koji kažu da saradnja BiH u postojećem obliku ne prejudicira članstvo i da će biti potrebna nova odluka o članstvu”, rekao je Dodik i ponovio da je Srpska protiv članstva BiH u NATO.

On je podsjetio da je i Savjet ministar promijenio naziv Komisije za integraciju u NATO, a koju su podržavali Mirko Šarović /lider SDS-a/ i ostali, u Komisija za saradnju sa NATO.

“Sve to govori u prilog činjenici da je jasno definisana politika, i da bilo kakve slobodne interpretacije ne doprinose razumijevanju u BiH. To je vidljivo pogotovo u danima kada se obilježava neopravdano i zločinačko NATO bombardovanje Srbije i zato je za Srpsku neprihvaljtiva bilo kakva priča o integraciji, nemoguća je i trajno daleka”, poručio je Dodik.

On je naveo da je potrebno usmjeriti se na oblike saradnje koji su mogući, a da o članstvu u NATO savez moraju odlučiti svi u BiH.

“Republika Srpska je protiv članstva, a iz odluka Narodne skupštine i onih koje zastupamo u zajedničkim institucijama jasno je da ne bi trebalo o tome ništa posebno govoriti. U Federaciji BiH imaju potrebu da stvaraju još više konfuzije u, ionako, raštimanoj zemlji kakva je BiH”, zaključio je Dodik.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković izjavila je da “Ruska Federacija neće diktirati hoće li BiH u NATO” nego da o putu BiH u taj savez odlučuju građani i institucije BiH.

(Srna/N.S)