Politika 29.03.2021.

Dodik: Srpska učinila dovoljno da nabavi vakcine, FBiH nije ništa

ČITANJE: 4 minute

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Laktašima da se već sada može smatrati da je Srpska dovoljno učinila da nabavi vakcine protiv virusa korona za imunizaciju koja je u toku u Srpskoj, dok u FBiH nisu mogli nikakve vakcine da nabave i ništa nisu uradili.

Dodik je istakao da je opšta histerija u Sarajevu zašto nisu nabavljene vakcine i da optužuju zajednički nivo vlasti da je odgovoran za to, ali da nikakve odgovornosti Srpske tu nema.

“Njima je sada ponižavajuće što mnogi Bošnjaci idu u Srbiju i tamo se vakcinišu i sada pokušavaju da krive zajednički nivo koji nema ništa s tim. Već sada se može smatrati da je Srpska dovoljno učinila i nabavila dovoljno vakcina”, rekao je Dodik novinarima.

Prema njegovim riječima, poslije završetka vakcinisanja u zdravstvenom sektoru u Srpskoj, sada se vakcinišu građani stariji od 65 bez zastoja, a ove sedmice treba da još dođe 30-40 hiljada vakcina iz Rusije i 80.000 iz Kine, a ima i program Kovaks.

“Mi smo zahvalni Srbiji zato što prima naše građane. Ne smatramo da je to tako bolno kao što ovi u Sarajevu to predstavljaju. Stvarno su nesposobni. Stvarno ne znaju ništa. Nisu mogli nikakve vakcine da nabave. Nisu htjeli rusku vakcinu iz ideoloških razloga, a `Fajzer` ih je prevario jer velike zemlje Evrope prikupljaju sebi vakcine”, rekao je Dodik.

On je naveo da su nadležni u Srpskoj upoznati koliko je težak proces nabavke vakcine jer su na tome radili, a u FBiH ništa nisu radili.

Dodik je istakao da su u FBiH, kada su odlučili da idu u nabavku vakcina prema Rusiji, izabrali neku kompaniju koja je njima obećala da će im riješiti 500.000 vakcina za 24 časa, ali, naveo je on, da to može tako i Srpska bi tako potpisala.

Srpska je sa Rusijom potpisali ugovor od 1.100.000 vakcina i izvlači i dobija vakcine polako, a već je izvučeno blizu 100.000, podsjetio je Dodik.

“Kad su vidjeli da to ne može tako, sad u Sarajevu krive Milorada Dodika što oni nisu dobili ugovor. Zamislite kakva je to podvala? Oni su bolesni tamo. Njima ne trebaju vakcine protiv korone nego neke druge vakcine da poboljšaju mentalni kapacitet i da počnu razmišati onako kako je dobro za sve, a ne da samo sebe pravdaju u tom pogledu”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da i stalni napadi “špekulanta Senada Hadžifejzovića” predstavljaju njihovu političku borbu.

“Mi u tome nismo. Mi smo zahvalni Srbiji i mi smo sebe sposobili da možemo da imamo već značajan dio stanovništva vakcinisan. I danas se vakciniše u Srpskoj. I danas se obezbjeđuju vakcine i ima ih dovoljno za strukture koje smo predvidjeli da vakcinišemo u Srpskoj, a oni nemaju u FBiH ništa”, rekao je Dodik.

Prema njegovim rijelima, ovo što su u FBiH dobili iz Srbije i Turske – oni moraju da dijele između hrvatske i bošnjačke zajednice.

EU nekorektna zbog neisporučivanja plaćenih vakcina

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik upitao je danas zašto iz EU ne isporuče BiH vakcinu protiv virusa korona koja je plaćena 6,5 miliona evra i poručio da je to potpuno nekorektno.

“Što se tiče EU, potpuno je nekorektna priča”, rekao je Dodik novinarima u Laktašima.

On je istakao da je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla kako Evropa ne može da manjim zemljama da vakcine, a uzeli su 6,5 miliona evra prošle godine u decembru za vakcinu i sad je ne isporučuju.

“Gdje to ima na svijetu? Samo na Zapadu? Što nam ne isporučite našu vakcinu?”, upitao je Dodik.

On je rekao da su te vakcine bile jeftinije jer su plaćene avansom.

“Sad bi oni najradije da mi povučemo pare, a oni prodaju vakcinu duplo skuplje? To je ta priča. I to je korektno?”, rekao je Dodik.

On je istakao da se ambasador EU u BiH Johan Satler “šepurio” što su nedavno stigle na sarajevski aerodrom male količine vakcine.

“Šta nama znači što je nama došlo 14.000 vakcina – to je prevara i dalje”, rekao je Dodik.

(Srna, E.M)

Oznake: Milorad Dodik