Vijesti 09.09.2015.

Dodik: Stanari će imati podršku institucija Srpske

ČITANJE: 2 minute
milorad-dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će institucije Srpske podržati opštinu Stanari jer se formiranje ove lokalne zajednice i stavljanje na kolosijek razvoja pokazalo kao ispravna odluka.

“Nakon provedenih demokratskih izbora i konstituisanja lokalnih organa vlasti, odluka o osnivanju opštine Stanari pokazala se kao totalno ispravna jer je dovela do toga da se urade mnogi projekti važni za ovu lokalnu zajednicu”, rekao je Dodik novinarima nakon svečane sjednice lokalnog parlamenta povodom obilježavanja Dana opštine.

Predsjednik Srpske, kojem je uručena i Specijalna obnoviteljska povelja sa zlatnim vijencem, naveo je da se ispravnost osnivanja opštine vidi i iz entuzijazama i podrške građana.

Dodik je ukazao da su, osim Termoelektrane u izgradnji, u Stanarima vidljivi i mnogi drugi infrastrukturni projekti, kao i izgradnja auto-puta.

“Odlučili smo da centar opštine spojimo sa savremenom petljom na auto-put, gradi se novi most na rijeci Ukrini, a obnavljaju se i mnogi lokalni putevi”, rekao je Dodik.

On je istakao da se danas u Stanarima promoviše i otvaranje gotovo svih kancelarija republičkih institucija i uprava što će doprinijeti rješavanja mnogih lokalnih problema, ukazavši da će i Razvojna investiociona banka Republike Srpske biti prisutna.

Povodom Dana opštine Stanari danas je održana svečana sjednica lokalnog parlamenta na kojoj su zaslužnim pojedincima, institucijama i organizacijama uručene nagrade i priznanja.

Specijalna obnoviteljska povelja, sa zlatnim vijencem, u rangu najvišeg opštinskog priznanja, osim Dodiku, uručena je i članovima Inicijativnog odbora za obnavljanje opštine Stanari, koji su najzaslužniji za njeno formiranje.

Obnoviteljsko priznanje sa srebrnim vijencem dodijeljeno je za 14 ličnosti sa područja ove opštine.

Svečanosti u čast prvog obiljažavanja Dana opštine Stanari počele su 4. septembra.

U opštini Stanari 2. februara održani su prvi lokalni izbori. Političke stranke SNSD, SDS, SP, PDP i DNS prešle su cenzus od tri odsto za učešće u radu Skupštine opštine Stanari.

Narodna skupština Republike Srpske je na posebnoj sjednici 9. septembra 2014. godine usvojila Zakon o osnivanju opštine Stanari, kojim se uređuje osnivanje, područje, nadležnosti, organi, njihov izbor i finansiranje ove opštine.

Poslanici su usvojili i dopunu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srpske, kojom se utvrđuje da teritoriju Srpske čini i opština Stanari.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik