Politika 11.04.2022.

Dodik: Štitim interese Srpske

ČITANJE: 5 minuta

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas u Banjaluci da štiti interese Republike Srpske, jer Bošnjaci žele da omoguće donošenje odluka na nivou BiH koje nisu u skladu sa Ustavom.

“Institut posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koristim da zatražim podršku poslanika, jer se na nivou BiH dešavaju stvari koje su vidljive i gdje se, zbog naraslog bošnjačkog oportunizma i nacionalizma, pokušava rušiti ustavni poredak i institucije dovesti do apsurda”, rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naglasio da je na posljednoj sjednici Predsjdništva BiH glasao protiv odluka koje su štetne za interese Republike Srpske, a dobile su i negativno mišljenje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

“Vjerujem da ćemo potvrditi jedinstvo u odbrani interesa Republike Srpske. Pokretanje vitalnog intersa u skladu je sa Ustavom i uvijek ću se voditi interesima i pravima Republike Srpske, uvažavajući mišljenje njenih institucija”, dodao je Dodik.

On je ponovio da zbog načina imenovanja Centralna izborna komisija BiH nema legitimitet.

Potvrditi jedinstvo u odbrani interesa Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik vjeruje da će poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas potvrditi jedinstvo i dosadašnje usaglašene stavove o pitanjima odbrane interesa Srpske.

Dodik je istakao da je na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH postupio u skladu sa Ustavom u kome se jasno navodi da član Predsjedništva BiH, koji osporava neku odluku donesenu na sjednici, može proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran.

“Posebna jednica sazvana je na moj zahtjev, a u skladu sa ustavnim i zakonskim mehanizmima zaštite interesa Republike Srpske i sa jasnim ciljem osporavanja odluka donesenih na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH koje su štetne po vitalne interese Republike Srpske”, rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

On je naglasio da je zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske sa 27. posebne sjednice od 1. februara ove godine, precizirano da srpski član Predsjedništva BiH, prije svake sjednice, dostavi sve materijale predsjedniku Republike Srpske radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

“Postupajući po navedenom zaključku, predsjedniku Republike redovno dostavljamo potrebne materijale o sjednicama Predsjedništa BiH, kao i relevantnim institucijama Republike Srpske, kako bismo dobili njihove jasne stavove kojima se rukovodim u daljem postupanju”, naveo je Dodik.

On je ocijenio da to najbolje govori o uspješnoj korelaciji odnosa najvažnijih pozicija i institucija koje predstavljaju Republiku Srpsku, jer samo jedinstvom i postizanjem usaglašenih stavova o svim pitanjima, obezbjeđuju se stabilni okviri razvoja Srpske, i dostojno se zajedničkim snagama bore za njenu dobrobit u svim segmentima.

“U donošenju odluka uvijek ćemo se voditi interesom i pravima Republike Srpske, kao i mišljenjima nadležnih institucija, pružajući jasnu podršku onim odlukama koje su usklađene sa interesima našeg naroda i naše Republike, a za koje postoji pozitivno mišljenje relevantne republičke institucije”, rekao je Dodik.

On je naglasio da su narodni predstavnici izabrani od građana Republike Srpske, s obavezom da u procesu donošenja odluka štite interese Republike Srpske i srpskog naroda, dužni da spriječe donošenje odluka koje na direktan način zadiru u nadležnosti Republike Srpske i narušavaju njenu ustavnu i zakonsku poziciju.

“Tamo gdje postoji negativno mišljenje nadležnih organa i kada je lako uvidjeti da se usvajanjem takvih vrsta odluka ugrožavaju integritet naših institucija, odredbe Ustava i zakona, kao i vitalni nacionalni interesi našeg naroda, treba učiniti sve da ne stupe na snagu”, rekao je Dodik.

Odlukama se narušava integritet institucija Srpske

Dodik je izjavio da je za pet spornih odluka donesenih na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH iskoristio zakonsko pravo vitalnog nacionalnog interesa, jer se njima ozbiljno narušava integritet institucija Republike Srpske.

Dodik je naveo da je mehanizam zaštite vitalnog interesa pokrenuo na odluku o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH /CIK/ i OEBS-a, jer se ozbiljno narušavaju zakonom ustanovljeni standardi i načela u radu CIK-a.

“Članovima 1. i 2. Memoranduma predviđeno je da će CIK BiH dozvoliti Misiji OEBS-a u BiH imenovanje jednog ili više predstavnika koji će prisustvovati sjednicama CIK-a u svojstvu posmatrača, sa pravom obraćanja. Takođe, ovim Memorandumom se CIK bavezuje da će o svim svojim aktivnostima informisati Misiju OEBS-a uz obavezu dostavljanja materijala potrebnih za održavanje sjednica”, objasnio je Dodik.

On je podsjetio da je nepobitna činjenica da izbore u BiH sprovode članovi CIK-a čijim su imenovanjem drastično prekršene odredbe Izbornog zakona BiH i Poslovnika o proceduri sprovođenja javne konkurencije i imenovanja članova CIK-a, što za posljedicu ima ozbiljno narušavanje integriteta izbornog procesa i dovodi u pitanje održavanje slobodnih i demokratskih izbora u zemlji, kao i sprovođenje izborne volje građana.

Dodik je naveo da je mehanizam vitalnog interesa pokrenuo i za odluku o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju u vezi sa saradnjom u području izbora između CIK-a i Državne izborne kancelarije Mađarske zato što izbore u BiH sprovode članovi CIK-a čijim su imenovanjem drastično prekršene odredbe Izbornog zakona BiH i Poslovnika o proceduri provođenja javne konkurencije.

On je ponovio da su prilikom imenovanja članova CIK-a direktno prekršeni članovi 2.3. i 2.5. Izbornog zakona kojima je predviđeno da se za člana CIK-a ne može imenovati lice koje je član najvišeg izvršno-političkog organa stranke ili koje je bilo kandidat za izbore za bilo koji nivo vlasti.

“Članom 2.5. predviđeno da se za člana CIK može imenovati lice koje je pravni stručnjak sa iskustvom u provođenju izbora, te koje nije obavljalo dužnost u organima stranke ili je na bilo koji drugi način povezano sa strankom”, pojasnio je Dodik.

On je dodao da su prilikom imenovanja članova CIK-a prekršene i odredbe Poslovnika o proceduri sprovođenja javne konkurencije i imenovanja članova u kojima je rečeno da je za imenovanje potrebno sprovesti sva pravila javne konkursne procedure što je izostalo.

“Kao lice izabrano od građana Republike Srpske čije sam interese dužan zastupati, a Republiku Srpsku dostojno predstavljati, nisam mogao dati saglasnost na odluke Predsjedništva BiH jer bih tako dao legitimitet organu koji je izabran mimo svih legalnih zakonskih okvira”, rekao je Dodik.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik