Vijesti 09.01.2016.

Dodik: Sve ima alternativu osim Republike Srpske

ČITANJE: 2 minute
dodik
U okviru Svečane akademije povodom Dana Republike Srpske, prisutnim se nakon Aleksandra Vučića obratio i Milorad Dodik, predsjednik RS.

-Danas slavimo krsnu slavu svetog Stefana. Na današnji dan prije 24 godine udaren je kamen temeljac naše slobode na ovim prostorima. Ni tada kao ni sada nismo htjeli ništa više nego da živimo slobodno. Srbi su pokazali kroz vijekove da mogu bez svega osim bez slobode- počeo je Dodik svoj govor pred brojnim zvanicama.

-Nikada slobodu nismo željeli kao prostor u kojem ćemo nekome nešto braniti ni uskraćivati, to se ne bi moglo zvati slobodom. Mnoge žrtve smo dali za slobodu, ali nikada nismo rekli da je naša. Sloboda koju smo krvlju plaćali dijelili smo u miru sa onima koji nisu prolili krv za nju- dodao je.

Dodik je rekao da je -priča o slobodi ustvari priča o potrebi srpskog naroda da bude slobodan-.

-Tako je nastala Republika Srpska, kao prostor u kojem žele da žive srpski narod. Priča o slobodi je priča o potrebi srpskog naroda da bude slobodan. Nedavno su nam poručili da je jedan Sud iznad naše slobode i našeg prava da slavimo. Taj Sud je rekao da RS ne može biti slobodna. Kako drugo da protumačimo odluku Ustavnog suda da danas ne može biti praznik naše slobode- poručio je.

-Raduje me opredijeljenje svih u RS da nastavimo slaviti deveti januar kao dan našeg rođenja. Preglasavanje je bilo okidač za sjednicu NSRS-a devetog januara kada smo štiteći gole živote branili Republiku Srpsku- dodao je Dodik.

Rekao je da je spreman braniti Republiku Srpsku svim dozvoljenim i raspoloživim sredstvima.

-Branićemo je svim dozvoljenim i raspoloživim sredstvima, a mi Republiku Srpsku volimo i protiv toga još niko nije izmislio nijedno oružje. Ljubav je ono što nas čini snažnim i ostajemo pri našim opredijeljenjima-.

Milorad Dodik je poručio da se Srpska ne mora nikome dokazivati.

-Nikome se ne moramo dokazivati, nego je moja misija da obezbijedim uslove da svi koji mogu budu patriote prema svom narodu i Republici. Mi samo želimo i prihvatamo BiH koja je propisana Dejtonom. Mi želimo BiH iz 1995. godine koja je jedina moguća mjera suživota na ovom prostoru-.

Još je dodao da je Beograd oduvijek bio svjetionik svim Srbima gdje god bili u svijetu.

-Ovo je naša država, mi rezervne nemamo. Ostajemo ovdje jer je ovo naša Republika Srpska. Beograd je oduvijek bio svjetionik svim Srbima gdje god se nalazili u svijetu. Sve ima alternativu osim Republike Srpske- zaključio je Dodik.

(N1)

Oznake: Milorad Dodik