Biznis 27.11.2018.

DODIK: Trgovinsko predstavništvo kruna saradnje Srpske i Sankt Peterburga

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvoriće u četvrtak, 29. novembra, u Sankt Peterburgu Trgovinsko predstavništvo Republike Srpske koje će biti jedno od ključnih za dalju saradnju i unapređenje odnosa Srpske i Rusije u svim oblastima, posebno privrede.

Dodik je rekao da je otvaranje ovog predstavništva još jedan dokaz i potvrda dobre saradnje i odnosa sa ruskim zvaničnicima koje je uspostavila vlast u Srpskoj, odnosno da je ovo kruna saradnje koju je uspostavila republička vlast sa Sankt Peterburgom, koji je moćan ekonomski i kulturni centar u Rusiji.

– Uredili smo dobijene prostorije i razlog za moj odlazak je da još probudim saradnju i da vidimo šansu i perspektivu naših budućih odnosa, prvenstveno Srpske i Sankt Peterburga, ali i u svjetlu moje nove funkcije kao srpskog člana Predsjedništva BiH da vidimo gdje su prepreke. Bilo je mnogo problema u realizaciji dogovora koji se odnosi na farmaceutsku industriju, gdje Rusi ne mogu da izvoze u Srpsku i BiH jer nadležna agencija na nivou BiH to osporava – rekao je Dodik za Glas Srpske.

Rad Trgovinskog predstavništva, koje će biti smješteno u zgradi dobijenoj bez naknade od Sankt Peterburga, zamišljen je tako da će privrednici iz Srpske predstavljati svoje proizvode i pregovarati sa ruskim partnerima, ali i kao mjesto za razgovore o ostalim oblastima.

Odgovarajući na pitanje da li će tokom posjete Rusiji imati priliku da sa nadležnima razgovara o gradnji gasovoda u Srpskoj, Dodik je naveo da će o tome vjerovatno biti riječi drugom prilikom kada se bude sastao sa predstavnicima Gasproma.

– Gradnja gasovoda ostaje naš prioritet, odnosno da se gradi poveznica od Srbije preko Drine i da taj gasovod dođe i do Banjaluke i raširi se dalje kroz Republiku Srpsku. Јasno je da ćemo intenzivirati aktivnosti na tom planu – poručio je Dodik.

On nije isključio ni mogućnost da se tokom posjete Rusiji sastane sa zvaničnicima ruske oblasti Nižnji Novgorod, čija je delegacija početkom oktobra ove godine bila u Banjaluci i kada se moglo čuti da je Rusija veoma važan spoljnotrgovinski partner Srpske, sa kojom je u prvom polugodištu ove godine ostvaren obim razmjene od 349 miliona KM.

Dodik će se tokom boravka u Rusiji obratiti i na Sveslovenskom forumu koji se organizuje krajem svake godine, a inicijator je Sankt Peterburg.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik