Politika 10.10.2022.

Dodik u Beogradu: SNSD apsolutni pobjednik, ovo što radi opozicija indukovano sa strane

ČITANJE: 4 minute

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je Republika Srpska po svim parametrima stabilna i da nema izazova koji bi mogao da ugrozi njeno funkcionisanje, a da je SNSD iz proteklih izbora izašao kao neprikosnoveni pobjednik.

Dodik je naglasio da je neprihvatljivo da Centralna izborna komisija (CIK) BiH ovako sporo broji glasove, navodeći da je to posebno simptomatično kada je riječ o izborima za predsjednika.

“Prema preliminarnim rezultatima, ja sam kao kandidat za predsjednika Republike Srpske osvojio 292.000 od do sada prebrojanih 98 odsto glasova”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je na pres konferenciji u Beogradu, rekao da treba sačekati Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine da potvrdi rezultate izbora pa da se tek onda može ući u procese žalbi, istovremeno naglašavajući da će se sve to brzo riješiti.

“Od 63 opštine dobio sam 44 opštine i grada u Republici Srpskoj i to govori da je uvažena volja naroda koja je neprikosnovena. Jedan dio medija u Srbiji pokušava da stvori nepovjerenje prema predsjedničkim izborima”, rekao je Dodik.

On je naveo da same izbore prate mnoge nejasnoće i manipulacije u javnosti.

Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da je u Beograd došao da bi prekinuo spekulacije, te naglasio da je atmosfera koju stvara opozicija u Republici Srpskoj indukovana sa strane.

“Po svemu, ja imam 29.000 glasova prednosti i kandidat opozicije to nikako ne može da dostigne”, istakao je Dodik.

Dodik je još jednom ponovio da Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg RS ne priznaje, nije visoki predstavnik te da Republika Srpska traži način kako da ga tuži.

“Tražimo mogućnost da tužimo Šmita. Razgovaramo sa nekim građanima Njemačke da ga tuže za lažno predstavljanje i angažovali smo ozbiljan pravni tim”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o opoziciji koja ne priznaje rezultate za predsjednika Republike Srpske, Dodik je rekao da se od 31 kandidata za predsjednika Republike Srpske buni samo jedan te da je adresa za opoziciju Centralna izborna komisija BiH koja je nelegalna, te da je sve što se sada dešava u organizaciji opozicije indukovano sa strane.

Govoreći o odnosima sa Aleksandrom Vučićem, i činjenicom da nije dobio njegovu podršku, Dodik je rekao da je očigledno da je Vučić zauzeo neutralnu stvar.

“Moja saradnja sa Vučićem su dobri. Imali smo značajne političke sagalsnosti oko mnoga toga i bilo je nerazumijevanja koja nismo isticali”, rekao je Dodik.

U dijelu svog obraćanja, Dodik se osvrnuo i na rad pojedinih medija ističući da se pokušava unijeti razdor u odnosima između njega i Vučića, te da obojena revolucija ne može proći u Republici Srpskoj.

Republika Srpska danas je ekonomski stabilna

Republika Srpska danas je ekonomski stabilna, ima stabilan budžet, izvršava sve obaveze i nema izazova koji bi mogli da ugroze njeno funkcionisanje u kraćem ili srednjem roku, i u vrijeme globalne nestabilnosti pokazuje elemente stabilnosti, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ističući da je u Beograd došao da održi konferenciju za novinare, kako bi prekinuo sa spekulacijama o Republici Srpskoj, Dodik je obavijestio medije u Srbiji da Srpska danas ima 1.170.000 stanovnika, BDP iznosi 12,5 milijardi KM ili 6,25 miliona evra, te da bilježi stalni rast proizvodnje.

Za proteklih sedam do deset godina pokrivenost uvoza izvozom sa 35 odsto podignuta je na 80 procenata, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je prosječna neto plata u Srpskoj 556 evra i ima tendenciju rasta, a inflacija oko 11 odsto za period januar-avgust ove godine, pri čemu raste iznos plata, pa su u avgustu uvećane za 10 odsto, a linearnom isplatom u septembru po 100 maraka uravnotežen je odnos između najviših i najnižih plata.

On je istakao da je Republika Srpska nisko zadužena, a ima i najveći broj zaposlenih ikada, povećala je broj zaposlenih za 40.000 i osjeća se potreba za novim radnicima u raznim oblastima, poput građevinske.

“Ukupan javni dug iznosi 43,7 procijenjenog BDP-a za 2022. godinu, pri čemu su najveći dio stari dugovi do 1991. godine, a stanje javnog duga, koji se odnosi samo na javne institucije, kao što je budžet opština i fondovi iznosi 36,6 odsto. To govori da je Republika Srpska nisko zadužena, a najbolje o tome da je to priznato govori činjenica da u predizbornoj kampanji opozicije javni dug nije bio tema”, rekao je Dodik.

(Srna)

(A. S.)