Politika 30.09.2020.

DODIK U BRISELU: Zvaničnici EU obećali BiH kandidatski status sljedeće godine

ČITANJE: 2 minute

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je u Briselu da je zadovoljan obećanjem zvaničnika Evropske unije da će BiH sljedeće godine najvjerovatnije dobiti kandidatski status.

Nakon sastanka članova Predsjedništva sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varheljem i potpredsjednikom Evropske komisije zaduženim za spoljne poslove Žozefom Boreljom Dodik je rekao da je ohrabren i prijedlogom novog pristupa rješavanju migrantske krize i ekonomskom podrškom za infrastrukturne projekte, prenosi RTRS.

– Paket ekonomske podrške, koji se usaglašava i trebao bi vode biti usvojen sljedeći utorak, podrazumijeva izgradnju komunikacija, auto-puteva, željeznica, plinovoda između glavnih gradova zemalja zapadnog Balkana. Biće određeni i koridori, pa ćemo i mi uskoro početi da pripremamo dokumentaciju za te projekte. Utvrđeno ih je 18 za cijeli zapadni Balkan – naveo je Dodik.

– To znači zadržavanje migranata na granicma i izbacivanje svih koj su se ovde zatekli bez osnova – pojasnio je Dodik na konferenciji za novinare nakon održanih sastanaka u Briselu.

Jedinstven nastup

Članovi Predsjedništva BiH jedinstveno su nastupili u evropskim institucijama u Briselu, bez razmirica ili drugih nesporazuma, pa i tokom protokolarnih aktivnosti, saopšteno je iz ove institucije, prenosi Srna.

– Predsjedništvo BiH odlučno odbacuje i demantuje zlonamjerno predstavljanje u pojedinim domaćim medijima o nastupu članova Predsjedništva BiH tokom službene posjete Briselu – navodi se u saopštenju.

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić sastali su se danas u Briselu sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, a potom i sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem, te potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Džozepom Boreljom.

Pojedini sarajevski mediji javili su da je prilikom fotografisanja sa Sasolijem došlo do “malih varnica” između članova Predsjedništva.

Varhelji: Posvećeni prioritetima

Komesar EU sa susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji pozdravio je danas posvećenost članova Predsjedništva BiH implementaciji 14 ključnih prioriteta Evropske komisije kako bi BiH brzo napredovala ka statusu kandidata za članstvo u Uniji.

Varhelji je poslije sastanka u Briselu napisao na Tviteru da je imao “obećavajuću diskusiju” sa članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem.

On je napomenuo da računa na njih da realizuju pomenute prioritete, prenosi Srna.

– Kada je riječ o migraciji, naglasio sam da je hitno neophodno pojačati napore u skladu sa novim Paktom EU o migraciji – napisao je Varhelji.

On je dodao da je govorio i o predstojećem ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan i da je to “dobra vijest za region”.

– Cilj će biti da se podstakne ekonomski razvoj i oporavak – rekao je Varhelji.

(SB/banjaluka.net)