Politika 08.12.2015.

Dodik u Hagu: Nikada niko nije govorio o etničkom čišćenju i progonu

ČITANJE: 1 minuta
dodik hag
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Hagu da nije bio na sastancima tadašnjeg rukovodstva i vojnog vrha Republike Srpske, ali da je, kao nezavisni poslanik, prisustvovao sjednicama Narodne skupštine Srpske na kojima se govorilo o ratnim dejstvima, ali nikada nije bilo riječi o etničkom čišćenju ili progonu.

– Stalno je u Skupštini bilo traženo da se definiše cilj rata i to je najviše dolazilo od poslanika sa područja koje su Srbi morali da napuste pod dejstvom muslimanskih snaga- rekao je Dodik i naglasio da se ne sjeća izjava narodnih poslanika koje ukazuju na namjeru “uklanjanja” Bošnjaka i Hrvata sa teritorije Republike Srpske.

Dodik je rekao da su Srbi povlačili određene poteze u uspostavljanju Republike Srpske, koji su bili legitimni.

– Srbi su imali pravo na teritorijalnu političku organizaciju. Konstituisanje Republike Srpske je bilo legitimno sa stanovišta trenutka u kojem se nalazio srpski narod. I da Karadžić nije bio predsjednik, istorijski trenutak bi bio isti- istakao je Dodik u Haškom tribunalu tokom unakrsnog ispitivanja na suđenju generalu Ratku Mladiću.

Suđenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, optuženom za teške ratne zločine i genocid na prostoru BiH u periodu 1992-1995. godine, nastavljeno je danas u Haškom tribunalu.

Drugog dana svjedočenja na ovom suđenju predsjednik Republike Srpske  Milorad Dodik odgovarao je na pitanja tužioca o nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik