Dodik u Hagu: Nikada niko nije govorio o etničkom čišćenju i progonu

dodik hag
dodik hag
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Hagu da nije bio na sastancima tadašnjeg rukovodstva i vojnog vrha Republike Srpske, ali da je, kao nezavisni poslanik, prisustvovao sjednicama Narodne skupštine Srpske na kojima se govorilo o ratnim dejstvima, ali nikada nije bilo riječi o etničkom čišćenju ili progonu.

– Stalno je u Skupštini bilo traženo da se definiše cilj rata i to je najviše dolazilo od poslanika sa područja koje su Srbi morali da napuste pod dejstvom muslimanskih snaga- rekao je Dodik i naglasio da se ne sjeća izjava narodnih poslanika koje ukazuju na namjeru “uklanjanja” Bošnjaka i Hrvata sa teritorije Republike Srpske.

Dodik je rekao da su Srbi povlačili određene poteze u uspostavljanju Republike Srpske, koji su bili legitimni.

– Srbi su imali pravo na teritorijalnu političku organizaciju. Konstituisanje Republike Srpske je bilo legitimno sa stanovišta trenutka u kojem se nalazio srpski narod. I da Karadžić nije bio predsjednik, istorijski trenutak bi bio isti- istakao je Dodik u Haškom tribunalu tokom unakrsnog ispitivanja na suđenju generalu Ratku Mladiću.

Suđenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, optuženom za teške ratne zločine i genocid na prostoru BiH u periodu 1992-1995. godine, nastavljeno je danas u Haškom tribunalu.

Drugog dana svjedočenja na ovom suđenju predsjednik Republike Srpske  Milorad Dodik odgovarao je na pitanja tužioca o nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću.

(Agencije)

Prihodi za devet mjeseci 2,5 milijardi KM

Vlada Republike Srpske usvojila je danas konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Srpske za period 1. januar – 30. septembar prema kojem su prihodi i primici planirani budžetom za devet mjeseci ove godine ostvareni u iznosu od 2.500.700.000 KM, što predstavlja 102 odsto u odnosu na budžet za posmatrani period.

Čubrilović uručio zlatne medalje Gimnaziji i Medicinskoj školi

Rukovodstvima Gimnazije i Medicinske škole danas su svečano uručene zlatne medalje koje su učenici ovih škola, šest iz Gimnazije i tri iz Medicinske škole, osvojili na Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva “Tesla fest 2019” u Novom Sadu u oktobru.

Advokat Sandić kritikovao vozače službenih automobila, pozvan na informativni razgovor

Banjalučki advokat Dario Sandić, poznat po tome što ukazuje na razne nepravilnosti u radu institucija, pozvan je danas na informativni razgovor. Sandić je na svom Fejsbuk profilu ukazao na bahato ponašanje vozača službenih vozila MUP RS i Vlade RS, a nadležnima nije trebalo dugo da pozovu Sandića. Zanimljivo je da je poziv bio telefonski i

PORUKA: SNSD traži od DNS-a novo ime za ministra, rastu Božovićeve šanse?

Predsjednik DNS Marko Pavić ne odustaje od kandidature Draška Aćimovića za ministra, ali je DNS dobio poruku iz vrha SNSD da do petka ponude drugo ime, saznaje Srpskainfo iz više izvora. Ne smiruju se turbulencije u DNS nakon što su izglasali Aćimovića kao kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Potpredsjednici koji su

VIŠKOVIĆ SA SINDIKATOM ENERGETIKE: Neće biti otpuštanja radnika koji ne prihvate otpremnine

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je predstavnicima Sindikata udruženih radnika energetike da stimulativne otpremnine u ERS moraju biti oporezovane, ali i da Vlada neće dozvoliti otpuštanja radnika ako ne prihvate otpremnine. Ovo je za Srpskainfo izjavio predsjednik Sindikata udruženih radnika energetike Slobodan Ostojić, koji je sa kolegama iz Konfederacije sindikata imao radni sastanak s

POŽAR NA STARČEVICI: Gori potkrovlje kuće, nema povrijeđenih

U požaru koji je izbio u banjalučkom naselju Starčevica nema povrijeđenih, ali je pričinjena veća materijalna šteta. Požar je izbio u potkrovlju porodične kuće u Ulici Stevana Bulajića. Vatrogasci sa dva vozila gase požar. Za sada nije poznat uzrok, a uviđaj će biti obavljen nakon gašenja. (Srpskainfo)

Vozaču pozlilo, pa udario u dva automobila

Vozač „audija” izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u dva parkirana automobila u ulici Trive Amelice. Nesreća se desila oko 14.20 časova, a prema riječima očevidaca vozaču je pozlilo pa je zato izazvao nesreću. – Radi se o starijem muškarcu kojem je kako sam čuo pozlilo tokom vožnje. Njega su odvezla kola hitne pomoći.