DODIK U NSRS: Neće biti rata, ali ni Bosne i Hercegovine

Približavamo se tridesetoj godišnjici završetka rata u BiH, a živimo u stalnom trvenju i pokušajima majorizacije Bošnjaka nad Srbima i Hrvatima, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, obraćajući se poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će parlamentarci danas odlučiti da li će podržati njegovu izjavu po kojoj bi spor sa Hrvatskom oko izgradnje Pelješkog mosta bio štetan po vitalni interes Srpske.

– Zamislite sada Evropu 1975. godine i stepen saradnje i integracija koju je ostvarivala 30 godina od završetka Drugog svjetskog rata, u odnosu na sadašnju BiH i prijetnje ratom i proizvodnjom oružja “za ne daj Bože”, kako kaže Bakir Izetbegović – istakao je Dodik.

On je dodao da neostvareni ratni ciljevi Alije Izetbegovića odavno proklamovani njegovom Islamskom deklaracijom, potvrđuje i konstatacija bivšeg reisa Islamske zajednice Mustafe Cerića, da su “svi narodi raspadom Jugoslavije dobili svoje države, osim Bošnjaka”.

To, kako tvrdi Dodik, znači da za Bošnjake dejtonska BiH nije prihvatljiva, već stalnim djelovanjem treba otimati nadležnosti Republici Srpskoj i neustavno prenositi na nivo BiH, istovremeno oduzimajući pravo na ravnopravnost Hrvatima u Federaciji BiH koja je prvobitno nastala kao Muslimansko-hrvatska Federacija na paritetnom odlučivanju.

– U svakoj višenacionalnoj državi, najveću odgovornost za međunacionalne odnose ima najbrojniji narod, u ovom slučaju – Bošnjaci. Nije razumno očekivati od Srba i Hrvata da prihvataju otimanje svojih prava potvrđenih međunarodnim dejtonskim sporazumom i da se mire sa tim – rekao je Dodik narodnim poslanicima u parlamentu Srpske.

On je dodao da je u vrijeme ogromne i pravno neutemeljene moći visokih predstavnika Volfganga Petriča i Pedi Ešdauna, oni mijenjali ustave entiteta, izmišljali neustavni Sud i Tužilaštvo BiH, potpomognuti dijelom međunarodne zajednice osnivali brojna neustavna ministarstva i ustanove na nivou BiH, smjenjivali demokratski izabrane funkcionere, što je za posljedicu imalo produbljivanje podjela i onemogućavanje bilo kakvog napretka BiH.

– Sada to dolazi do izražaja, jer je BiH zaglavljena bolesnim ambicijama bošnjačke strane da nametne svoju volju drugima, kao da se u međuvremenu nije ništa promijenilo u međunarodnim odnosima. Zato političko Sarajevo stalno proziva nemoćnog Incka da “radi svoj posao”. A za bošnjačku stranu, “posao visokog predstavnika” je da smjenjuje političke predstavnike Srba i Hrvata izabranih voljom ta dva konstitutivna naroda, nameće zakone, otima nadležnosti Republici Srpskoj, sprečava kako kažu “reviziju istorije” po kojoj su samo Bošnjaci žrtve, a svi drugi zločinci, računajući u zločince i sve Srbe i Hrvate koje su ubijali Bošnjaci – naveo je Dodik.

On je istakao da su prošla vremena nametanja bošnjačke istine o građanskom ratu u BiH, a da svi ostali moraju da ćute. Nema više ćutanja, poručio je Dodik ističući da vrijeme prolazi zbog nečije “blindirane pameti” koja još živi u prošlom ratu, prizivajući nove sukobe.

– BiH može postojati i opstati kao dejtonska tvorevina ili je neće biti – upozorio je Dodik. On tvrdi da se čini da svakim danom uz djelovanje bošnjačkih predstavnika i političkog Sarajeva, BiH ide ka nepovratnom putu prestanka.

– Pritom rata neće biti, ali neće biti ni BiH, ako izborni pobjednici i legitimni predstavnici Srba i Hrvata ne budu u mogućnosti provoditi demokratsku volju ta dva naroda – poručio je Dodik pred poslanicima u NSRS.

(Srpskainfo)

NIŠTA OD BESPLATNIH VRTIĆA Banjaluka neće slijediti primjer iz Novog Sada

Novi Sad od iduće godine potpuno će finansirati boravak djece u obdaništima. Iako se Banjaluka u mnogim stvarima ugleda na ovaj prijateljski grad, istu ideju ipak ne namjeravaju sprovesti. Roditelji širom regiona pozdravili su najavu iz Novog Sada da će za 16.500 njihovih mališana boravak u vrtićima biti besplatan, i to, kako je rečeno, kao

POTVRDA: Pronađeno beživotno tijelo pripada nestalom Banjalučaninu

Beživotno tijelo koje je večeras pronađeno u jednoj kući je Banjalučanin Igor Aksentijević, saznaje Srpskainfo. Njegovo sklupčano tijelo je pronašla majka preminulog, nakon nekoliko dana traganja po gradu. “Bitno mi je samo da sam ga pronašla”– kratko je izjavila za Srpskainfo majka pokojnog Aksentijevića. Aksentijević je, kako saznajemo, ranije hapšen zbog droge. U nastavku istrage

DODIK: Najniža plata 520 KM, nema dodatnog smanjivanja zbog bolovanja

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, najavio je danas u Banjaluci da će najniža plata u RS u narednoj godine biti 520 KM. Dodik je nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao i da se neće dodatno smanjivati plate za vrijeme bolovanja u Republici Srpskoj. “Potkrala se greška u dokumentu programa ekonomskih reformi i to je izbrisano. Ljudi