DODIK: U okviru pravoslavnih hramova će biti izgrađena obdaništa

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da Srpska pravoslavna crkva /SPC/ ima vrlo važnu ulogu u društvu i predstavlja jedan od najvažnijih elemenata srpskog nacionalnog identiteta.

Dodik je rekao da su SPC i država zajedno izgradili mnoge vjerske objekte i da imaju dobar odnos.

“Odnos sa narodom se gradi na način da se osjete njegove potrebe u vjerskom smislu. Dogovorili smo se da se svi usmjerimo na izgradnju rusko-srpskog pravoslavnog centra u Banjaluci, kako bi što prije bio završen”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon božićnog prijema, koji je za njega i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović organizovao Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem.

Dodik je najavio da će u narednih četiri do pet godina u okviru pravoslavnih hramova širom Srpske, gdje za to postoje uslovi, biti izgrađena obdaništa, čime bi se dala nova dimenzija Crkvi u pogledu obrazovanja najmlađih.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je saradnja između institucija Republike Srpske i SPC odlična.

“Ta podrška je jako važna u izgradnji društva, duhovnosti i njegovanja vrijednosti na kojima počiva Republika Srpska”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su sa vladikom Jefremom razgovarali o stvarima koje su važne za razvoj i napredak društva, odnosno Republike Srpske.

“Praznici su vrijeme okupljanja kada sumiramo određene rezultate i kada prezentujemo neke naše planove”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je zadovoljna što je Republika Srpska jaka i stabilna i ide sigurno i hrabro u budućnost.

Vladika Jefrem nakon susreta nije davao izjave za novinare.

“Priča o ruskom uticaju izmišljotina Engleske i nekih zapadnih centara moći”
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je priča koja se plasira o “nekom malignom uticaju” Rusije u BiH izmišljotina Engleske i nekih zapadnih centara moći, koji nisu imali ništa pametnije da smisle.

Dodik je istakao da se ovdje ubacuje ozbiljan novac iz Britanije, Amerike, da se vrši uticaj, ali da niko o tome ne govori.

“Kada bi pričali o njihovom uticaju, njihovim prisustvima, njihovim novcima, mogli bi da vidimo ko ovdje ima uticaj”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da ovdje nema nijedne ruske televizije, ali da se vide neke druge.

“To nije sporno, samo govorim koliki je neki spin, a u narodu se kaže laž, posijan”, naglasio je Dodik.

On je istakao i da je najveća štetočina svih vremena i čitave istorije ovih prostora bio nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun koji je bio produkt britanske politike na ovim prostorima.

Dodik je naveo da razumije da je Britanija veoma ogorčena na Rusiju što se tiče ovih prostora zato što je spriječila da u Savjetu bezbjednosti UN prođe britanska rezolucija kako su Srbi genocidan narod prošlog vijeka, a nisu Nijemci ili neki drugi.

On je napomenuo da su oni sami genocidno društvo svih vijekova unazad, jer je poznato šta su sve radili, ali se njima ništa ne smije reći.

“Ovdje Srbi nemaju nijednog mjesta gdje mogu da kažu da su Britanci uradili nešto dobro za nas”, naglasio je Dodik i dodao da i danas okupljaju one koji su negativni prema Srbima.

Prema njegovim riječima, Rusi koji su tu samo da bi pomogli Republici Srpskoj i srpskom narodu odjednom su postali negativci.

On je podsjetio da je zamolio predsjednika Rusije Vladimira Putina da riješi pitanje Rafinerije nafte Brod, koju niko nije htio, te da su napravili aranžman da se plati 124 miliona evra, a da sve obaveze prema radnicima i dobavljačima isplate Rusi.

Dodik je napomenuo da su Amerikanci “pritisli” vladu Pere Bukjelovića da proda Rafineriju za jedan dolar, a da država preuzme sve dugove koje je imala.

On smatra da je izgradnja rusko-srpskog pravoslavnog centra zakašnjeli odraz ljubavi koju srpski narod ima prema Rusima i Rusiji, kao i da je ta ideja stara stotinu godina, ali da njemu realizaciju nisu dozvolile komunističke vlasti.

(Srna)

(FOTO) “Konferencija beba” u Banjaluci okupila veliki broj mališana

“Konferencija beba” održana večeras u parku “Petar Kočić” okupila je veliki broj mališana, a među njima za najmlađu bebu i ujedno predsjednika tročlanog predsjedništva “Konferencije beba” proglašen je Konstantin Grahovac. Najstarija beba na ovoj manifestaciji i drugi član ovog predsjedništva je Anja Janjić, a beba sa najviše braće i sestara i treći član je Miloš

USTAVNI SUD RS Osporena odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorata

Senat, najviše akademsko tijelo Univerziteta u Banjaluci, postupao je nezakonito jer je propisivao uslove za odbranu doktorske disertacije. Odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu u Banjaluci, kao i izmjena ove odluke koje je donio Senat Univerziteta u Banjaluci, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju. “Donosilac

SDS: Govedarica se povlači iz trke za predsjednika

Kako ATV nezvanično saznaje iz izvora bliskih SDS-u, Vukota Govedarica će sutra objaviti da se povlači iz kandidature za predsjednika stranke u koristi Mirka Šarovića. Da je mislio na jedinstvo stranke to bi uradio još u oktobru odmah nakon izbora, stav je nekih stranačkih funkcionera koji su očekivali da to uradi ili Govedarica ili Šarović.

TEGELTIJA: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija. “Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

Novinari u BiH zatražili su hitnu istragu nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje pojedine medije u regionu te naveo i protokolarni broj naredbe koja se na to odnosi. “Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva BiH, Komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH, kao i same OBA po

Banjaluka prva u BiH u “In your pocket” zajednici

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je dobio međunarodno priznat turistički vodič “Banjaluka in your pocket” i time svoje mjesto ucrtao na bogatoj “In your pocket” turističkoj mapi, rečeno je juče na predstavljanju ovog vodiča. Grad na Vrbasu će od sada biti dostupniji turistima iz cijelog svijeta, koji će jednim klikom moći saznati sve

PODIJELJENO MIŠLJENJE OKO MOSTA Odbornici SNSD predlažu jedno, Dodik drugo

Odluka Milorada Dodika da će nekadašnji Zeleni most ubuduće zvanično da nosi ime ”Banjaluka” pokazala je da unutar najveće političke partije u Srpskoj nije bilo usaglašavanja po ovom pitanju. To praktično znači da je dio odbornika SNSD u gradskom parlamentu predvođen Momčilom Antonićem samoinicijativno uputio prijedlog da se most nazove po partijarhu Pavlu. Zanimljivo je