Politika 31.08.2019.

DODIK: U potpunosti razumijem Kinu, podržavam njene napore da očuva stabilnost u Hong Kongu

ČITANJE: 1 minuta

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da u potpunosti razumije i podržava Kinu u naporima da održi mir i stabilnost u Hongkongu, pri tom koristeći sredstva koja koriste sve druge države svijeta u zaštiti stabilnosti i teritorijalnog integriteta države.

Dodik je istakao da je razumljivo da jedna ekonomska supersila, kakva je Kina, ne može dozvoliti destabilizaciju na svojoj teritoriji, jer ona ugrožava i ekonomski prosperitet.

“Uvjeren sam da će Kina umjeti da zaštiti svoje interese i da će situacija u Hongkongu biti normalizovana, jer je Kina strpljivo čekala 100 godina da vrati suverenitet nad Hongkongom i njeno nesumnjivo pravo je, da taj suverenitet sada i sačuva”, rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Protesti u Hongkongu su počeli prije 13 sedmica i to zbog planova koji su kasnije zamrznuti, a tiču se mogućnosti ekstradicije iz Hongkonga u kopnenu Kinu.

Prvobitni razlog protesta skinut je sa dnevnog reda i prestao je da bude razlog, ali su demonstranti i dalje bili na ulicama iznoseći šire zahtjeve – direktne izbore, raspuštanje parlamenta Hongkonga i istragu policijske brutalnosti.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik