Politika 10.04.2021.

Dodik u Prijedoru: Za odbranu od poplava 15 miliona KM

ČITANJE: 2 minute

Institucije Republike Srpske obezbijediće 15 miliona KM za odbranu od poplava na području Prijedora, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas nakon sastanka sa gradonačelnikom Daliborom Pavlovićem.

Najavljena je i pomoći privredi od 10 miliona KM, rekonsturkcije bolnice, te podršku izgradnji industrijskih zona od 800.000 KM.

Dodik je najavio i rekonstrukciju željezničke pruge Prijedor – Ljubija koja je preduslov za eksploataciju rude, od koje grad nije imao ništa u proteklih 10-15 godina.

“Drago mi je da Prijedor ima stabilnu političku, odnosno skupštinsku strukturu. Agilnost Gradske uprave već se osjetila u ovom vremenu. Želim da gradonačelniku u njegovom timu čestitam na predanosti i posvećenosti”, rekao je Dodik novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa gradonačelnikom Daliborom Pavlovićem i njegovim saradnicima.

On je naveo da će u naredne dvije godine biti uloženo 15 miliona KM u trajno i kompletno rješavanje problema visokih voda da nijedno naselje ne bude ugroženo kao do sada. Dodao je da će period realizacije zavisiti od agilnosti stručnih službi koje rade na tome.

Dodik je naveo da će Prijedor dobiti rekonstruisanu bolnicu sa izgrađenim novim aneksima, a ako bude neophodno i sa potpuno novom opremom.

“Ono što se otvara u perspektivi su i rudna nalazišta u Ljubiji i danas je ministar saobraćaja dobio zadatak da se uđe u projekat izgradnje i modernizacije stare urušene pruge od Prijedora do Ljubije, a ambiciozni plan izgradnje industrijskih zona sa 800.000 KM biće podržan iz Ministarstva finansija”, istakao je Dodik.

On je najavio i 10 miliona KM podrške privredi u vrijeme kovida, prije svega za mala i srednja preduzeća, a grad i privreda treba da naprave spisak potreba i upute Kompenzacionom fondu.

Dodik smatra da je vrijeme za prodore u Prijedoru, a ozbiljnu i veliku promjenu napraviće i auto-put Prijedor-Banjaluka, te naglasio da bi ta dionica mogla biti gotova u narednih pet ili šest godina, a vezaće se i za auto-put Banjaluka-Beograd.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je rekao da je ova posjeta jasan znak da su Vlada i rukovodstvo Republike Srpske opredijeljeni da grad Prijedor funkcioniše na najbolji mogući način i da završi sve ono što je neophodno u narednom periodu.

“Vlada i srpski član Predsjedništva će stajati iza onih projekata koje grad bude radio i planirao, ali da prvo grad uradi sve što je neophodno, od projektovanja, eksproprijacije, a da zatim s projektima idemo ka Vladi”, dodao je Pavlović.

Sastanku u Gradskoj upravi prisustvovali su i ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić, te direktor “Puteva Republike Srpske” Davor Kostrešević.

(Srna,E.M)

Oznake: Milorad Dodik