Politika 21.10.2022.

Dodik: U utorak u Banjaluci skup za slobodne izbore

ČITANJE: 5 minuta

Lider SNSD-a Milorad Dodik pozvao je građane Republike Srpske da u utorak, 25. oktobra, u što većem broju doću na skup u Banjaluci kako bi pokazali solidarnost i sposobnost za slobodne izbore u Republici Srpskoj.

Dodik je istakao da je u okviru vladajuće koalicije dogovoren takav skup i da je jedan od razloga za njegovo odžavanje neodgovorno ponašanje Centralne izborne komisije /CIK/ BiH prema narodu Republike Srpske.

“Ako Republici Srpskoj uskrate pravo na slobodne izbore i ako ovakve neodgovorne grupacije kakva je CIK čine da to dovedu u pitanje bez ikakvog razloga, onda Republika Srpska nema pravo na slobodu izbora, a to izvlači pravo na postojanje”, istakao je Dodik novinarima.

On je naglasio da je muslimanski faktor u Sarajevu u funkciji da oskrnavi sve što je Republika Srpska, te da je, nažalost, “našao svoje koalicione partnere u opoziciji u Srpskoj”.

“Apslolutno je neshvatljivo da neki iz opozicije pokušavaju da na beznačajnim odstupanjima naprave veliku priču. Očigledno je jasno da je destabilizacija Republike pokušana još u izbornoj noći poznatim proglašavanjem pobjede bez ikakvog razloga”, naveo je Dodik.

On je rekao da je potpuno nerealno to što je PDP u izbornoj noći proglasio pobjedu svog kandidata za predsjednika Republike Srpske Jelene Trivić, dodajući da je potpuna laž da je tada bilo prebrojano 70 odsto glasova.

Dodik je istakao da je SNSD i tada, kao i danas, vodio odgovornu politiku i izlazio samo sa provjerenim izbornim podacima.

Predsjednik SNSD-a ocijenio je da to što opozicija osporava rezultate izbora predstavlja “čisti politički blef i političku igra bez imalo odgovornosti prema naciji i Republici”.

Dodik je istakao da su PDP i SDS doprinijeli da se izborni proces prenese u Sarajevo i bude izvan kontrole Republike Srpske što je “ozbiljan udarac slobodama i postojanju Srpske”.

“To govori o tome da ste spremni da predate Republiku Srpsku. Mi nismo! Mi smo pobijedili i znaćemo da branimo našu slobodu i naše pravo na tu pobjedu! Zato ćemo se okupiti u utorak u 18.00 časova i pokazati svoju spremnost da branimo Republiku Srpsku”, naglasio je Dodik.

On je dodao da na skupu očekuje prisustvo 25.000 građana koji će prošetati od Parka Mladen Stojanović do Trga Krajine.

“Mi ćemo pokazati šta znači moć okupljanja, a ne parada i šerada u tom pogledu”, naglasio je Dodik.

Dodik, koji je i kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske, izjavio je da je zahvalan intelektualcima koji su ovih dana potpisali peticiju podrške njemu i srpskom narodu Republike Srpske, pokrenutu u organizaciji info-portala “Fakti”.

On je istakao da je Republika Srpska danas jedna od najstabilnijih država u regionu po pitanju ekonomije i političke situacije.

Dodik je naglasio da ne želi učestovati u podjelama u Republici Srpskoj, dodajući da u opoziciji postoje ljudi koji nisu saglasni sa politikama svojih partija.

On je istakao da očekuje da će CIK BiH sutra proglasiti preliminarne rezultate opštih izbora, kada za to i ističe rok.

Dodao je da CIK namjerno bježi od toga da proglasi te rezultate ikako je utvrđeno 99,2 odsto rezultata.

“Kada je to bilo završeno i kada je bilo kasno da je pobijedio Milorad Dodik onda su prekinuli saopštavanje preliminarnih rezultata i nezakonito vratili na ponovno prebrojavanje, a ponovno prebrojavanje potvrđuje upravo te preliminarne rezultate”, istakao je Dodik.

On je naglasio da da će protiv svakog člana CIK-a biti podnesene ozbiljne krivične prijave ukoliko sutra ne budu objavljeni preliminarni rezultati izbora.

Dodik je rekao da je poznat podatak da je najmanje nevažećih glasačkih listića bilo u Republici Srpskoj.

“U toj strukturi više od 70 odsto je glasačkih listića koji nisu popunjeni, da je neko htio da spekuliše i krade onda je mogao da popuni te nepopunjene glasačke listiće. Ne, to se nije desilo. Nepopunjeni glasački listići ne mogu da budu dokaz spekulacije, nego dokaz poštenja izbornog procesa”, istakao je Dodik.

On je naveo da vjeruje u narodnu volju i Republiku Srpsku.

Dodik je rekao da će Republika Srpska nastaviti proces vraćanja svojih nadležnosti, te u tom smislu vrlo brzo donijeti zakon o izborima u Republici Srpskoj čime bi bila vraćena nadležnost za izbore Srpskoj za sve nivoe u Republici.

“Da to bude u nadležnosti Republičke izborne komisije a ne ove uzurpatorske Centralne izborne komisije koja pokušava da izborni proces drži onako kako ona želi i time ponižava narod u Republici Srpskoj”, istkao je Dodik.

On je istakao da svi aktuelni podaci govore da je njegova izborna pobjeda za predsjednika Republike Srpske neupitna i da ona ni sa čim ne može biti dovedena u pitanje.

Dodik kaže da su nepravilni glasovi, koji su prebrojavanjem utvrđeni, na nivou “beznačajne statističke greške” od 0,7 odsto, bez obzira što opet opozicija “pokušava da od toga napravi čudo i prikaže to kao vrhunski dokaz njihovih ranijih tvrdnji”.

On je nalgasio da je na nivou Narodne skupštine Republike Srpske SNSD dobio 221.065 glasova dok su tri opozicione partije dobile ukupno 192.000 glasova.

“Dobili smo 30.000 više glasova od svih njih zajedno i toliku imamo i razliku u pogledu poslanika i mi možemo veoma brzo da formiramo vlast. To se dešava i na nivou Parlamentarne skupštine BiH gdje je SNSD dobio preko 250. 000 glasova, a sva opozicija zajedno 207.000”, istakao je Dodik, naglašavajući da su to nesumnjivi podaci o tome koja je narodna volja.

Dodik je istakao da nije bilo organizovane izborne krađe i da je to svima poznato.

Oni će ostati u toj tvrdnji /opozicija/, ali jednako tako nisu odgovorili na pitanje kako je moguće da ja gdje sam dobio 157 glasova da je upisana nula”, istakao je Dodik, dodajući da će SNSD nakon proglašenja preliminarnih rezultata uložiti žalbe na takve nepravilnosti.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik