Politika 29.07.2020.

DODIK: Ugroženi interesi Republike Srpske

ČITANJE: 6 minuta

Srpski član Predsjednštva BiH Milorad Dodik smatra da je odluka o odobravanju i zaključivanju Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija veoma štetna po interese Republike Srpske i nije u skladu sa Ustavom BiH.

Istakao je da se Memorandumom zadire u ustavno – pravni poredak i pokušava skrnaviti ustavna nadležnost Srpske te da je njime ugrožen interes Republike Srpske.

U Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će poslanici, na zahtjev Dodika razmotriti i izjasniti se o izjavama člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske o proglašenju odluka Predsjedništva BiH, usvojenih bez konsenzusa na sjednici 22. jula, veoma štetnim po vitalne interese Srpske.

Riječ je o tri odluke Predsjedništva BiH, koje su donesene preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva – Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija, Odluka o odobravanju zaključivanja ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021 i Odluka o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika (PISA) 2021.

– Ovaj memorandum isključuje bilo kakvu mogućnost da po ovim pitanjima bude angažovana policija Republike Srpske i druge agencije na prostoru Republike Srpske i to je ključni razlog zašto sam smatrao da ne treba dozvoliti da ovaj Memorandum dobije podršku – istakao je Dodik obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik je rekao da Memorandum sadrži niz materijalnih povreda i da nisu uvažena mišljenja Vlade, institucija Republike Srpske niti predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

– Nekoliko puta smo razmatrali ovo pitanje, čak je i Predsjedništvo BiH smatrajući da nije sve u skladu sa postojećom ustavno-pravnom strukturom nekoliko puta vraćalo ovaj dokument na doradu, tražeći od nadležnih institucija iz BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i kantona da dostave svoja mišljenja o tome – podsjetio je Dodik.

On je rekao da to nikada nije do kraja sprovedeno, kao ni ovaj put kada nisu dostavljena na traženje Predsjedništva BiH mišljenja nadležnih institucija, “nego su pokušali zbrzati u nastojanju da se upravo proizvede ova situacija”.

– Vjerujem da ovo nema nikakve veze sa suštinom odlučivanja na nivou BiH, nego ima veze sa političkim prepucavanjem što je podrazumijevalo da se navodno suprotstavimo SAD u pogledu neprihvatanja ovakvog memoranduma – naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da Republika Srpska nema nijedan razlog i potrebe da se dvoumi u vezi sa tim, ističući da ono što je mimo Ustava i mimo interesa i nadležnosti institucija Republike Srpske ne može da bude prihvaćeno “taman na drugoj strani bile SAD i sve druge zemlje zajedno”.

– U ovom pogledu tražim podršku Narodne skupštine da odbaci ovu odluku o odobravanju Memoranduma jer smatram da ona nije u skladu sa Ustavom, ne obezbjeđuje adekvatno mjesto institucija Republike Srpske u sprovođenju zakona i ovog Memoranduma – istakao je Dodik.

On je rekao da je Memorandum nesprovodiv na nivou BiH, imajući u vidu da Ministarstvo bezbjednosti nema nikakvih formalnih razloga niti ovlaštenja da sprovodi ovakav sporazum i da je odgovornost dislocirana iz nekih drugih policijskih agencija koje rade na ovim pitanjima.

– Samo primitivan pristup bi išao iz FBiH da se to objašnjava kako je Republika Srpska protiv borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala jer to nije tačno – naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je na sva tri pitanja za koja je tražio podršku Narodne skupštine Republike Srpske ugrožen interes Republike Srpske, imajući u vidu da se zadire u ustavno-pravni poredak i pokušava dislocirati odgovornost vezano za pojedina pitanja.

Obrazovanje isključivo u nadležnosti RS

Milorad Dodik rekao je da je nadležnost u oblasti obrazovanja isključivo na Republici Srpskoj.

On je rekao da ta nadležnost nije na nivou BiH kao što se pokušava prenijeti kada je riječ o štetnim odlukama Predsjedništva BiH donesenim njegovim nedavnim preglasavanjem – Odluci o odobravanju zaključivanja Ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021 i Odluci o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika (PPISA) 2021.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini svoje izjave prema kojima je proglasio Odluke Predsjedništva BiH, bez konsenzusa usvojene na 14. redovnoj sjednici održanoj 22. jula ove godine, veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske, Dodik je rekao da se Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH (APOSO) pokušava proizvesti kao centralno mjesto za pitanje obrazovanje, što je nedopustivo.

– Ovdje se skrnavi ustavna nadležnost Srpske. Ako to dozvolimo i prihvatimo neka obećanja i slično, svakako ćemo izgubiti dio autonomije, što ne želimo – rekao je Dodik i dodao da se u tom pogledu traži dogovor uz uvažavanje vidljivosti Srpske u tim procesima.

On je rekao da će potegnuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa Srpske i o “najbezazlenijim” pitanjima, jer je to važno.

– Nije problem da se razgovara u Skupštini i o pitanjima Trgovske gore, migranata i slično, ali samo ako to bude na dnevnom redu Predsjedništva. Dakle, neću oklijevati da potegnem vitalni nacionalni interes i u tom slučaju, a pitanje Trgovske gore smo već tretirali i preduzimali mjere u tom smjeru. Sve ostalo je politikantstvo – rekao je Dodik.

On je zamolio poslanike da na današnjoj posebnoj sjednici glasaju za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Srpske.

– Narodna skupština je konačno mjesto odluke za odluke Predsjedništva i to moramo afirmisati. Samo gdje se uvažavaju stavovi Srpske može doći do odluka, a svugdje gdje je ugrožen interes Srpske moramo raditi da se to spriječi. Dakle, Narodna skupština je iznad Predsjedništva i u tom smislu njena odgovornost prema Srpskoj mora biti ojačana. Ponoviću, neću nikada oklijevati da i kada je riječ o bizarnim stvarima potegnem vitalni interes jer je previše bilo skrnavljenja naših prava. Pozivam vas da podržimo ove izjave i odbacimo odluke Predsjedništva – poručio je Dodik.

On je dodao da su sve odluke Predsjedništva koje je nedavno osporio krucijalne za Srpsku.

– Nismo protiv razgovora da se postigne Memorandum sa SAD, da se održi PISA testiranje i slično, ali Srpska u tom smjeru mora biti vidljiva i nezaobiđena u tim procesima. BiH, ponavljam, nema nadležnost za obrazovanje. Sve što ima je ono što je oteto od nas i ne smijemo dozvoliti da se taj trend nastavi. Moramo odbraniti svoje interese u Skupštini kao konačnom mjestu odluke i odbrane interesa Srpske – rekao je Dodik.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik