Politika 21.09.2015.

Dodik: Uspješna posjeta Beču

ČITANJE: 2 minute
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je svoju današnju posjetu Beču kao izuzetno uspješnu, te naglasio da je dogovoreno da se u saveznom parlamentu Austrije pokrene pitanje o ulozi dvojice visokih predstavnika za BiH iz Austrije i njihovog kršenja međunarodnog prava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“To su nekadašnji i sadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič i Valentin Incko. To će biti prvi put da se jedno takvo pitanje pokrene u nekom od evropskih parlamenata i smatram da je to važno. To će dovesti do nove prakse. Mi ćemo to pokušati da uradimo i u drugim evropskim parlamentima i nesumnjivo i u samom Evropskom parlamentu”, rekao je Dodik novinarima u Beču na prijemu koji je upriličen u njegovu čast.

On je naglasio da je zadovoljan rezultatima današnje posjete i pozvao Srbe koji glasaju i odlučuju u Beču i Austriji da podrže Slobodarsku partiju Austrije, čiji je predsjednik Hajnc-Kristijan Štrahe, čija je politika fer prema Srbima.

“Došao sam ovdje i da u vrijeme izbora za bečku skupštinu i bečku vlast podržim gospodina Štrahea, koji ne oklijeva da Srbima i Republici Srpskoj da podršku u naporima da ostvare svoja prava, da eliminišu prisustvo međunarodnog predstavnika”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je veoma značajan njegov jutrošnji sastanak sa Norbertom Hoferom, jednim od tri člana Nacionalnog vijeća koje predsjedava Parlamentom Austrije.

“Imali smo priliku da razgovaramo o svim relevantnim pitanjima. I gospodin Štrahe kasnije je dao potpunu podršku i razumijevanje za Republiku Srpsku. Nesumnjivo je riječ da je iskazano ukupno razumijevanje između Republike Srpske i ljudi koji su ovdje u parlamentu”, kaže predsjednik Srpske.

Dodik je naveo da je danas upoznao i predsjednika Parlamenta Beča koji se smatra jednim od najjačih i najvećih u ovoj zemlji.

“Upravo večeras ovdje sa njim imamo priliku da popričamo o nekim pitanjima za koja se on interesovao. A interesovao se za stanje u BiH. On dobro razumije šta je Republika Srpska i šta može i treba da čini”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je prijemu upriličenom u njegovu čast u Beču prisustvovalo desetak ambasadora iz različitih zemalja – od Francuske, Španije, Litvanije, Rusije, Srbije i još nekih iz regiona.

“Svakako je to dobro jer je prijem koji je organizovao Hofer u čast mog dolaska na takav način primijećen od diplomatskog kora, koji ovdje u Austriji nesumnjivo ima veliki značaj”, konstatovao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Austrija i Republika Srpska putem ovakve posjete svakako će doprinijeti većem razumijevanju.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik