Politika 16.12.2022.

Dodik: Ustavna pozicija Srpske nikada neće biti dodirnuta

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska, nakon što je BiH dobila kandidatski status za članstvo u EU, mora naći način da definiše svoju poziciju prema EU, ali da ustavna pozicija Srpske neće biti dodirnuta.

“Mi smo dio jedne političke opcije i biće tu izazova, naravno. Mnogo toga se mijenja, ali ustavna pozicija Republike Srpske neće biti dodirnuta”, rekao je Dodik Srni.

On je podsjetio da je ono što se godinama slušalo u vezi sa evropskim putem naprasno promijenjeno, prije svega dodjeljivanjem kandidatskog statusa Ukrajini.

Osvrćući se na potpisivanje smjernica, načela i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH sa HDZ-om i bošnjačkim strankama “osmorke”, Dodik, koji je i lider SNSD-a, potvrdio je da će Republici Srpskoj u Savjetu ministara pripasti četiri ministarska mjesta, a Federaciji BiH šest, te dodao da su neka mjesta već raspoređena.

“Što se tiče ostalog, u samim smjernicama stoji puno uvažavanje ustavnog poretka, a to je osnov cijelog dogovora. Tu niko ne treba biti nezadovoljan. Moramo se vratiti legitimitetu koji daje Ustav i ništa više”, ocijenio je Dodik.

On je napomenuo da su se politički partneri time rukovodili i da je važno da se ide dalje.

Govoreći o aktuelnoj situaciji na samoproglašenom Kosmetu, Dodik je istakao da je apsolutno vidljivo da to nije samo nešto što provodi /premijer samoproglašenog Kosova/ Aljbin Kurti, nego i stranci.

“Tu su, prije svega, Britanci, Amerikanci, Kvinta, Nijemci koji su uporno lagali i pokušavali da slome volju i otpor Srbije, prije svega Srba na Kosovu”, rekao je Dodik.

Dodik je konstatovao da pitanja moraju biti postavljena na pregovarački nivo, a ne da to bude samo traženje podaništva od Srba, što se, poručio je, nikada neće dogoditi.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik