Politika 17.05.2022.

Dodik: Usvojena odluka o pomoći opštinama pogođenim zemljotresom

ČITANJE: 4 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je na današnjoj sjednici Predsjedništva u Sarajevu glasao za nekoliko tačaka od ekonomskog značaja.

Dodik je rekao da je na njegovu inicijativu uvršten zahtjev da se opštini LJubinje dodijeli pomoć za sanaciju posljedica nedavnog zemljotresa.

“Članovi Predsjedništva pristali su da se LJubinju dodijeli milion KM za saniranje posljedica, isto kao i Stocu, te 50.000 KM porodici mlade osobe stradale u zemljotresu u Stocu”, izjavio je Dodik novinarima.

On je dodao da je Savjetu ministara naloženo da, u skladu sa Ustavom, realizuje ovu odluku Predsjedništva.

Dodik, koji je lider SNSD-a, ponovio je da će ta partija učestvovati na opštim izborima u BiH 2. oktobra i da su protiv njihovog, eventualnog, prolongiranja.

Uoči današnje telefonske sjednice Savjeta ministara na kojoj bi trebalo da se donese odluka o finansiranju opštih izbora u oktobru, Dodik je rekao da postoji procedura i da sve treba biti u skladu sa tom procedurom.

“Željko Komšić i Šefik DŽaferović su iznijeli stav da se obaveže Savjet ministara da se to riješi. Nećemo praviti presiju na njih”, rekao je Dodik novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH u Sarajevu.

On je istakao da postoji mnogo problema u vezi donošenja budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu.

“Mislim da je Predsjedništvo BiH ranije usvojilo neke okvire, ali oni nisu više relevantni i budžet se mora ponovo vratiti na Predsjedništvo”, rekao je Dodik.

Komentarišući smjenu srpskog kadra na BHT-u, Dodik je rekao da je sve to dio onoga što se dešava i na Predsjedništvu.

“To je neprihvatljiva praksa. Konstituivni narodi moraju ravnopravno da učestvuju u vršenju vlasti na nivou BiH i na svim nivoima. Taj sistem je srušen, a on svakako nije nikada ni profunkcionisao”, ukazao je on.

Nema nikakve odluke da se BiH pridruži mjerama zapada protiv Rusije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da Predsjedništvo, kao ni Savjet ministara ni u jednom navratu nisu donijeli nijednu odluku da se BiH pridruži bilo kakvim mjerama Zapada protiv Rusije i da to tako ostaje.

“Nema nigdje nijednog dokumenta”, rekao je Dodik novinarima i ocijenio da su suprotne informacije dokaz o svjesnoj, smišljenoj, antiustavnoj namjeri Bošnjaka-muslimana da sruše BiH na način da se dodvoravaju Zapadu.

Dodik je istakao da je vidljivo da su Bošnjaci uzurpirali Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara i vješto iskoristili činjenicu da na prvih šest pozicija u ovom ministarstvu nema nijednog Srbina.

“To je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković vješto iskoristila i nije htjela da se na preporuku Predsjedništva usaglasi nacionalna struktura u Ministarstvu”, podsjetio je Dodik.

On je istakao da su svi stavovi koje su predstavnici diplomatske službe BiH predstavili u inostranstvu mimo Ustava ništavni i nevažeći za BiH.

“Oni su prekršioci zakona i Ustava i mi ćemo preduzeti mjere”, rekao je Dodik i dodao da je podnio krivičnu prijavu protiv Turkovićeve i odgovornih ljudi.

Ponavljajući da ne postoji nijedna odluka Predsjedništva da se BiH priključuje bilo kojoj od inicijativa za mjere prema Rusiji, Dodik je rekao da je spreman da se izvini ukoliko neko dokaže suprotno.

“Ne postoji apsolutno nešto tako. Turkovićeva pokušava da se pozove na Strategiju spoljne politike. To je kamuflaža, u toj strategiji nigdje nije bilo predviđeno da će se desiti rat u Ukrajini. Gdje piše u strategiji kako će se postupati ako dođe do rata u Ukrajini. Ovo je sve farsa koja ne vodi ničemu”, istakao je Dodik.

On je rekao da razumije da muslimani hoće da se dodvore Zapadu i naglasio da i dalje misli da je i za njih, kao i za sve u BiH, najbolje imati neutralan status i izbjeći eventualne ruske energetske sankcije, koje bi više pogodile Sarajevo nego cijelu Republiku Srpsku kada je u pitanju isporuka gasa.

“Očigledno da interes BiH u ovom slučaju nije najvažniji, ovdje su interes podaništvo i dodvoravanje, a ako će neko to da radi, neka to radi sa stilom”, kaže Dodik.

Komentarišući izjave opozicionih lidera da je omogućio da BiH uvede sankcije Rusiji, srpski član Predsjedništva rekao je da je riječ o pokušaju opozicije da ubere koji poen i da će neko za ponovljenu laž pomisliti da je istina.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik