Vijesti 23.05.2019.

DODIK: Utvrđena trasa autoputa kroz Bijeljinu, biće projektovan i dio ‘Turskog toka’

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je utvrđena trasa budućeg autoputa Beograd-Sarajevo kroz Bijeljinu i zatražio opštu podršku lokalne i republičke vlasti i javnosti za ovaj veliki infrastrukturni projekat.

Nakon razgovora sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem i sastanka o budućem autoputu, koji je održan u sjedištu gradske administracije, Dodik je istakao da je Republika Srpska izgradila 120 kilometara auto-puta i da nastavlja sa tim projektom.

“Svi smo u dobroj atmosferi da ne gubimo vrijeme sa stanovišta naše odgovornosti i da svi zajedno radimo veoma intenzivno kako bismo stvorili uslove da radovi što prije počnu”, rekao je Dodik.

On je pohvalio činjenicu da se pri izboru trase kroz Bijeljinu vodilo računa o stavovima lokalnog stanovništva, da ne bi bilo negodovanja ili suprotstavljanja izgradnji.

“Traži se od državnih organa da što prije i na fer način sprovedu postupke izuzimanja zemljišta, a Republika Srpska će donijeti zakon koji će tretirati trasu auto-puta”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, uz trasu autoputa biće projektovan i gasovod, kao dio “Turskog toka”.

“Bijeljina je jedan od strateški važnih gradova i raduje me da postoji dobra saradnja organa. Želim da ohrabrim svaku vrstu saradnje koja doprinosi rješavanju problema”, poručio je Dodik.

On je napomenuo i da dogovoreni projekti moraju biti brže realizovani.

Dodik je najavio da će Vlada Republike Srpske izaći u susret Bijeljini i omogućiti dodjelu i zamjenu zemljišta na dvije lokacije na kojima će biti izmještena Autobuska stanica i izgrađena sportska hala.

On je pohvalio veliki projekat navodnjavanja koji se sprovodi u Semberiji, naglasio da je osavremenjen i sistem protivgradne odbrane, te istakao značaj brze izgradnje drinskog nasipa radi sprečavanja poplava kakve su bile 2014. godine.

“Tražim od svih da konačno bude utvrđena trasa i ispunjeni uslovi za povlačenje kredita, jer novac za drinski nasip je obezbijeđen i Republika Srpska ulaže značajna sredstva u ovaj projekat čiji je značaj ogroman”, rekao je Dodik.

On je najavio da će Vlada Republike Srpske, a dijelom i grad Bijeljina, obezbijediti dodatni novac, uz donaciju Vlade Srbije od 500.000 KM za izgradnju školske sale u bijeljinskom naselju Patkovača, kao i dodatnih učionica.

Dodik je rekao i da je Vlada Republike Srpske u prošloj godini izmirila sve obaveze za podsticaje na području Bijeljine od 15 miliona KM i da se te obaveze redovno izmiruju i ove godine.

“Imamo ovdje dobar razvoj situacije po svim segmentima”, ocijenio je Dodik.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ocijenio je razgovor sa Dodikom kao vrlo uspješan i naveo da je dogovoren niz vrlo bitnih pitanja za grad.

Prema Mićićevim riječima, jedno od važnijih je i pomoć pri završetku gasifikacije Bijeljine.

(Nezavisne)