Politika 10.06.2021.

DODIK: Uvjeren sam da zemlje EU i demokratski svijet neće pratiti atake SAD

ČITANJE: 1 minuta

Uvjeren sam da zemlje EU i cijeli demokratski svijet neće pratiti atak Amerike i prijetnje sankcijama, istakao je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

– Amerika je moćna zemlja, to je razumljivo. Moć se nekada izražava kao nemoć i ovo je više dokaz njihove nemoći. Argumentima i metodama kojima su pokušavali doskora da modeliraju svijet u ulozi najvažnije zemlje svakako je sada došao u krizu ili ne daje rezultate, pa se prijeti silom – ističe Dodik u razgovoru za RTRS.

Dodik je naglasio da se moglo čuti da je na tapetu zaustavljanje čitavog demokratskog procesa u zemljama zapadnog Balkana.

– Amerikanci očigledno imaju svoje unutrašnje probleme. SAD su podjeljeno društvo, povratkom Bajdena vraćeno je staro društvo u igru, koje se zove “Klintonovi sljedbenici”, a koji su bili neposredni učesnici raspada Јugoslavije. Sada pokušavaju svojim pravilima da modeliraju Balkan po svojim standardima – naglasio je Dodik, komentarušići najavu novih sankcija prema zapadnom Balkanu, koje je najavio američki predsjednik Džozef Bajden.

Dodik je poručio da SAD traže poslušnike, klimoglavce i da su to sljedbenici njihove politike.

– Širom svijeta podržavaju razne diktatorske režime, kada je to njima u interesu, a ovdje se kao bore za demokratiju, što je krajnje licemjerno – poručio je Dodik.

(SB)

Oznake: Milorad Dodik