Politika 11.06.2020.

DODIK: Važne odluke za Republiku Srpsku donose stranci i Bošnjaci, BiH je nemoguća zemlja

ČITANJE: 2 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da odluke koje su od životne važnosti za Republiku Srpsku donose tri stranca koje u Ustavnom sudu BiH forsira međunarodna zajednica zajedno sa dva Bošnjaka, te da se taj sud ustremio samo na Republiku Srpsku, iako 16 njegovih odluka nije sprovedeno.

Komentarišući odluku Ustavnog suda u vezi sa vojnom imovinom u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da je riječ o grupi kriminalaca i međunarodnih mafijaša koji u BiH pokušavaju da izvrgnu pravo, sruše Ustav, Dejtonski mirovni sporazum, međunarodno pravo.

– Ranije je to bio visoki predstavnik pa je on, kršeći međunarodno pravo i baveći se međunarodnim kriminalom, uporno donosio odluke protiv Republike Srpske. A onda su shvatili da je to prošlo, tako da su morali promijeniti taktiku i prebacili su sve to na Ustavni sud BiH koji bez ustava, protiv zakona, pribavlja sebi pravo i odlučuje – rekao je Dodik sinoć za OSM televiziju.

Prema njegovim riječima, u Ustavnom sudu BiH napravljena je sprega “međunarodnih lopova i kriminalaca i Bošnjaka koji pokušavaju da putem navodnih pravnih normi, dodatno zarobe Republiku Srpsku i da kažu – morate to provoditi”.

– BiH je nemoguća zemlja, mučilište i ne samo za nas. Mi koliko-toliko obezbjeđujemo naše dostojanstvo, kroz institucije Republike Srpske, borimo se i borićemo se i nećemo pristati ni na kakvo nametanje pa čak ni ono što je negativno, kroz Ustavni sud. Mi ćemo se boriti kroz praksu u životu, kako i na koji način to riješiti – poručio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva rekao je da su visoki predstavnik i Ustavni sud srušili međunarodno pravo i međunarodno povjerenje koje se okupilo oko Dejtonskog sporazuma.

– Mnogi govore danas u svijetu da je BiH propala zemlja. Ona se ne može reintegrisati, jer nema elemenata za to i oni sad pokušavaju da pričamo o pravnoj državi, da nametnu nepravo, neustavan sistem. Naravno da to ima svoje zatezanje i jednog dana će puđi sve, i sama BiH, što i treba – istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH i ovom je prilikom ponovio da Program reformi nije NATO.

– Ako neko može ubijediti javnost u Republici Srpskoj da je Dodik pristao na NATO i vjerovati opoziciji, eto neka vjeruje – rekao je Dodik i dodao da je Mladen Ivanić kao član Predsjedništva BiH svojedobno napravio “makaze” u kojima je taj program reformi, odnosno Akcioni godišnji plan, ostavljen budućoj vlasti.

On je istakao da je ono što je bio Akcioni plan redukovano i da u Programu reformi nema reforme policije ni mnogo čega drugog.

-A ono što ima, naše je da li ćemo i kako to provoditi – naveo je Dodik.

(Srna)