Politika 20.11.2018.

DODIK: Već od sutra krećem sa smjenama svih dosadašnjih predstavnika Srba u zajedničkim institucijama

ČITANJE: 2 minute

Kao član Predsjedništva iz reda srpskog naroda, već sutra ću preduzeti mjere da se svi predstavnici Srba u zajedničkim institucijama i Savjetu ministara smijene sa tih pozicija, rekao je danas u Sarajevu Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

– Mislim da mi je narod dao manadat i da mogu da to učinim. Ja ću da u Sarajevu uspostavim sistem reprezentacije Republike Srpske onako kako mi je narod dao mandat – rekao je Dodik novinarima nakon ceremonije inauguracije članova Predsjedništva BiH.

On smatra da što prije treba uspostaviti vlast na nivou BiH. Dodik je ponovio da je njegov osnovni cilj u Predsjedništvu da bude vraćen suverenitet BiH tako što će biti ukinuta funkcija visokog predstavnika i udaljene strane sudije iz Ustavnog suda.

– To će da bude i mjera odnosa drugih prema BiH. Ukoliko to ne bude, ne vidim razloga da se na nekim drugim pitanjima troši energija – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, intervencionizam koji je bio do sada, bio je štetan za BiH.

– Napravljen je sistem koji je u pat poziciji i želim da taj sistem bude deblokiran, ali on sigurno neće moći da bude deblokiran intervencionizmom bilo kog ambasadora, njihovim miješanjem u rad institucija kao što su Tužilaštvo i Sud. Radićemo na tome da pokušamo da pronađemo konsenzus bez međunarodnog intervencionizma – naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, ključno mjerilo uspjeha biće očuvanje mira i stabilnosti, ali stabilnosti i mira nema sa prisutnim međunarodnim intervencionizmom.

– Moramo BiH osloboditi nametnutih procedura i toga da procedure budu prepreka za bilo koju investiciju – rekao je Dodik.

On je najavio da ne treba očekivati da će kao član Predsjedništva imati različit stav od Srbije na multilateralniom i regionalnim skupovima.

– Smatram Srbiju zemljom koja je matična za naš narod i u tom pogledu ćemo da dijelimo te politike. Opredijeljen sam za regionalnu saradnju ni uspostavljanje mira – poručio je Dodik.

On je naveo da je unaprijed spreman da potpiše bilo koju odluku za razvojni program u Federaciji BiH, ali će od kolega tražiti da to isto učine i za Republiku Srpsku.

– Nosim negativna iskustva da smo prihvatili i dali saglasnost da se Klinički centar u Tuzli rekonstruiše, a kada je to trebalo nismo imali saglasnost iz FBiH, ili kad smo trebali da pravimo gasovod nismo dobilo dozvolu da taj gasovod provedemo ispod Drine. Te stvari neću tolerisati – rekao je Dodik.

On je dodao da su Hrvati u BiH, prije lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, i hrvatska država napustilisu konsept dejtonske konstitutivnosti i doveli Hrvate u nezavidnu poziciju.

– Ja ću se vratiti na poziciju izvorne odrednice Dejtona. Hrvatske ranije politike od prije 10-15 godina ostavile su Hrvate u BiH potpuno nezbrinute, prepuštene same sebi gdje su visoki predstavnici derogirali prava u FBiH – rekao je Dodik.

(Srna)

 

Oznake: Milorad Dodik