DODIK: Već od sutra krećem sa smjenama svih dosadašnjih predstavnika Srba u zajedničkim institucijama

Kao član Predsjedništva iz reda srpskog naroda, već sutra ću preduzeti mjere da se svi predstavnici Srba u zajedničkim institucijama i Savjetu ministara smijene sa tih pozicija, rekao je danas u Sarajevu Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

– Mislim da mi je narod dao manadat i da mogu da to učinim. Ja ću da u Sarajevu uspostavim sistem reprezentacije Republike Srpske onako kako mi je narod dao mandat – rekao je Dodik novinarima nakon ceremonije inauguracije članova Predsjedništva BiH.

On smatra da što prije treba uspostaviti vlast na nivou BiH. Dodik je ponovio da je njegov osnovni cilj u Predsjedništvu da bude vraćen suverenitet BiH tako što će biti ukinuta funkcija visokog predstavnika i udaljene strane sudije iz Ustavnog suda.

– To će da bude i mjera odnosa drugih prema BiH. Ukoliko to ne bude, ne vidim razloga da se na nekim drugim pitanjima troši energija – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, intervencionizam koji je bio do sada, bio je štetan za BiH.

– Napravljen je sistem koji je u pat poziciji i želim da taj sistem bude deblokiran, ali on sigurno neće moći da bude deblokiran intervencionizmom bilo kog ambasadora, njihovim miješanjem u rad institucija kao što su Tužilaštvo i Sud. Radićemo na tome da pokušamo da pronađemo konsenzus bez međunarodnog intervencionizma – naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, ključno mjerilo uspjeha biće očuvanje mira i stabilnosti, ali stabilnosti i mira nema sa prisutnim međunarodnim intervencionizmom.

– Moramo BiH osloboditi nametnutih procedura i toga da procedure budu prepreka za bilo koju investiciju – rekao je Dodik.

On je najavio da ne treba očekivati da će kao član Predsjedništva imati različit stav od Srbije na multilateralniom i regionalnim skupovima.

– Smatram Srbiju zemljom koja je matična za naš narod i u tom pogledu ćemo da dijelimo te politike. Opredijeljen sam za regionalnu saradnju ni uspostavljanje mira – poručio je Dodik.

On je naveo da je unaprijed spreman da potpiše bilo koju odluku za razvojni program u Federaciji BiH, ali će od kolega tražiti da to isto učine i za Republiku Srpsku.

– Nosim negativna iskustva da smo prihvatili i dali saglasnost da se Klinički centar u Tuzli rekonstruiše, a kada je to trebalo nismo imali saglasnost iz FBiH, ili kad smo trebali da pravimo gasovod nismo dobilo dozvolu da taj gasovod provedemo ispod Drine. Te stvari neću tolerisati – rekao je Dodik.

On je dodao da su Hrvati u BiH, prije lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, i hrvatska država napustilisu konsept dejtonske konstitutivnosti i doveli Hrvate u nezavidnu poziciju.

– Ja ću se vratiti na poziciju izvorne odrednice Dejtona. Hrvatske ranije politike od prije 10-15 godina ostavile su Hrvate u BiH potpuno nezbrinute, prepuštene same sebi gdje su visoki predstavnici derogirali prava u FBiH – rekao je Dodik.

(Srna)

 

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua, 16. februara 2019. godine u Muzeju Republike Srpske, okupila je veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini. Naime, riječ je o događaju organizovanim od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja Republike Srpske,

Saradnja Gradske razvojne agencije i Organizacije amputiraca pomaže invalidima

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banjaluka i Organizacije amputiraca „UDAS“ potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a cilj je definisati okvire za saradnju iz domena pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa, identifikovanje novih izvora finansiranja, te aktivnosti koje su usmjerene na povezivanje partnera na lokalnom i regionalnom nivou. 

BRANKICA RAKOVIĆ: Vratila sam se na fabrička podešavanja

​Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, zapisao je ruski književnik Anton Čehov. U to su se, nažalost, uvjerili mnogi, među njima i Banjalučanka Brankica Raković, PR stručnjak, kojoj je prije nešto manje od dvije godine dijagnostikovano maligno oboljenje – Hodgkinov limfom. Iako je možda najlakše boriti se sa strahovima i problemima iza zatvorenih

OVE GODINE I U BANJALUCI Međunarodno takmičenje studenata arhitekture u martu

Međunarodno studentsko takmičenje namijenjeno studentima arhitekture iz cijele Evrope – DOCEXDOCE, ove godine biće održano i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Takmičenje se održava 6. marta i ovo je njegovo treće izdanje, a pravo učešća imaju svi studenti arhitekture osnovnih i master studija. – DOCEXDOCE se bazira na neuobičajenom konceptu, koji podrazumijeva jednodnevnu

KLUB NOVINARA OSUDIO PRIJETNJE MILOJEVIĆEVOJ: Napad na slobodu javne riječi i demokratiju

Napad na novinara je napad na slobodu javne riječi i demokratiju, i svaki takav napad je neophodno prijaviti i procesuirati, te time posalti jasnu poruku javnosti da je nasilje i zastrašivanje nedospustivo, poručili su novinari i aktivisti na vanrednoj pres konferenciji održanoj, povodom prijetnji novinarki “EuroBlica” i Srpskainfo Milkici Milojević.

Osnivačka skupština organizacije mladih Demos Banjaluka: Izabran odbor mladih koji broji 56 članova

Na osnivačkoj skupštini organizacije mladih Demokratskog saveza (Demos) Banjaluka, koja je održana danas u Banjaluci, za predsjednika je izabran Nikola Ćopić. Skupštini su prisustvovati predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik Tomislav Prpos, generalni sekretar Boran Bosančić, predsjednik banjalučkog Gradskog odbora Demosa Slobodan Stanarević, 150 delegata iz svih Mjesnih organizacija, te drugi stranački funcioneri i predstavnici podmlatka

JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH PROJEKATA Na vidiku nastavak gradnje istočnog tranzita

Dugo očekivani nastavak izgradnje istočnog tranzita na potezu od Krfske do ulice Gavrila Principa bi mogao početi ove građevinske sezone. Nedavno je okončan drugi tender za izbor firme koja bi bila zadužena za gradnju te saobraćajnice a preduzeće Putevi RS je kroz odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđaća odlučilo da je najpovoljniju ponudu dostavilo preduzeće Kozaraputevi.