Politika 18.07.2022.

Dodik: Velika čast biti na planini Herzl; Poseban pijetet prema milionima nevinih ljudi, žena i djece

ČITANJE: 2 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je Memorijalni centar mučenika holokausta i junaka Јad Vašem gdje je položio vijenac u Sali sjećanja na kamenoj ploči, ispod koje je položen pepeo žrtava Holokausta iz šest logora smrti.

– Velika je čast biti na planini Herzl, jednom od najvažnijih mjesta za državu Izrael i jevrejski narod. Kada se čovjek nađe na planini sjećanja i u blizini Memorijalnog centra za mučenike holokausta i heroje, osjeća posebnu energiju koja ga prožima bez obzira na njegovo porijeklo – napisao je Dodik na svom Tviter nalogu.

Kaže da biti u blizini mjesta neizmjerne tuge, vječnog jauka, bola koji doseže nebesa, iziskuje snagu i poseban pijetet prema milionima nevinih ljudi, žena i djece.

– Milion pitanja “zašto” – i svako bez odgovora. Јer, kako objasniti da je tuga velika poput ove planine. Na ovom mjestu čovjek uči o strašnim i mračnim dubinama u koje može upasti ljudski zloduh.   Na ovom mjestu se ukrštaju smisao života i besmisao uništenja, krik bola i poklič pobjede. Na ovom mjestu čovjek uči o nasilnom gašenju miliona života, ali i pobjedi života nad smrću – kaže Dodik.

Na ovom mjestu, ističe Dodik, čovjek se sjeti da ne smije da zaboravi.

– Strašno je, nedopustivo, nepravedno i neshvatljivo to što se desilo jevrejskom narodu. Mnogi narodi platili su cijenu uspostavljanja vlastite države i dostizanja nacionalne slobode, ali nijedan kao jevrejski – navodi Dodik.

Kaže da je holokaust najstrašnija mrlja na licu Evrope, koje se vječno moramo sjećati s poštovanjem, ali i osujetiti svaki pokušaj ponovnog buđenja zlih sila, bilo gdje i prema bilo kome.

– Samo tako će naše sjećanje dobiti punoću, a naša borba smislen i plemenit cilj – istakao je Dodik.

(A. S.)