Politika 02.02.2016.

Dodik: Vjerujem u samostalnost Republike Srpske

ČITANJE: 3 minute
dodik
Vjerujem da Republika Srpska jednog dana može postati samostalna država, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U intervjuu za Narodne novine Dodik je rekao da ovakva BiH nije mjesto gdje bilo koji narod može da afirmiše svoje nacionalne, ekonomske i političke kapacitete.

Zahtjev SDS-a da se održe prijevremeni izbori nazvao je neozbiljnim, poručivši da je spreman da prihvati izbore, ali na svim nivoima.

Dodik je rekao da je moguće održati izbore na nivou BiH, iako SDS tvrdi suprotno. Ukoliko bi došlo do izbora, rekao je da je uvjeren u svoju i pobjedu SNSD-a na svim nivoima.

Lideri tzv. Saveza za promjene ne govore istinu kada kažu da je nemoguće održati izbore na nivou BiH. Za održavanje prijevremenih izbora na svim nivoima, potrebno je da svi poslanici podnesu ostavku, kao i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, kaže predsjednik Republike Srspke Milorad Dodik.

U tom slučaju izbori su neminovnost. Ja sam spreman da podnesem ostavku i da idemo na izbore. Uvjeren sam u svoju pobjedu i pobjedu SNSD-a na svim nivoima. Pitanje je da li bi poslije novih izbora Bakir Izetbegović mogao formirati vlast na nivou BiH, bez SNSD-a – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da bi mogao ponovo da bude kandidat, jer mandatni period traje do 2018. godine. Na pitanje, kome su potrebniji izbori Srpskoj ili BiH-rekao je da je očigledno da je Srpska stabilniji dio BiH.

-Republika Srpska ima stabilnost, stabilnu većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Vlada radi svoj posao, sve institucije funkcionišu. U Federaciji i na nivou zajedničkih institucija BiH nije tako. Srpska je stabilniji dio BiH, što više niko ne može ni da ospori-  naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Govoreći o što skorijem održavanju referenduma o radu Tužilaštva i Suda BiH Dodik je rekao da postoji mogućnost opstrukcija kod formiranja biračkih odbora u opštinama gdje su na vlasti SDS, PDP i NDP što bi onemogućilo održavanje referenduma.

Komentarišući prijedlog SNSD-a za održavanje referenduma 2018., koji je najavio na stranačkom saboru, Dodik je rekao da su šanse za taj referendum veće ukoliko se Srpskoj ne vrate ustavne nadležnosti, definisane Dejtonskim sporazumom. Dodik ističe da će vrijeme pokazati šta je SDS-u, PDP-u i drugim članicama tzv. Saveza za promjene važnije – da se razvija BiH ili da se očuva Republika Srpska.

-Vjerujem da Republika Srpska jednog dana može postati samostalna država. BiH, kakvu imamo, nije mjesto gdje bilo koji narod može da afirmiše svoje nacionalne, ekonomske i političke kapacitete. BiH je tamnica i za muslimane Bošnjake, i za Hrvate i za Srbe. Zbog toga u njoj i postoje vanjski policajci, sudije Ustavnog suda BiH, visoki predstavnik i ostali zvaničnici OHR-a- rekao je Dodik.

Narode u BiH niko nije ni pitao žele li da ostanu u BiH ili da iz nje izađu, kaže Dodik.

Uputio je poziv da se napravi realna BiH, a ona je definisana Dejtonskom mirovnim sporazumom.

Komentarišući činjenicu da je koalicija okupljena oko SDS-a formirala vlast na nivou BiH, iako je SNSD dobio više glasova, rekao je da se sve svodi na to da Bakir Izetbegović i Banjaluci izabere poslušne Srbe.

(RTRS)