Politika 21.05.2024.

Dodik: Vladajuća koalicija izlazi na izbore

ČITANJE: 2 minute

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je vladajuća koalicija, imajući u vidu izazove, danas dogovorila da stranke donesu pojedinačne odluke o izlasku na lokalne izbore u oktobru.

“Ovo je odluka pod moranje jer znamo za scenario da su se međunarodni faktor i opozicija dogovorili da sprovedu izbore, a taj scenario ćemo im spriječiti našim izlaskom na izbore”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka vladajuće koalicije.

On je istakao da ne žele da dozvole opoziciji da rasturi Republiku Srpsku do kraja.

“Nećemo dozvoliti da se skrnavi Srpska”, rekao je Dodik i dodao da će ova koalicija pokazati da će dobiti izbore i najavio njihov odličan rezultat.

Dodik je istakao da je opozicija juče, nepojavljivanjem na sastanku predstavnika političkih partija sa sjedištem u Srpskoj, koje imaju poslanike u parlamentu i odbornike u skupštinama gradova, poručila da je njihov stav da žele izaći na izbore.

Rezolucija o Srebrenici muslimanski hir

Dodik je izjavio da je stav Srpske jasan kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, a to jeste da je riječ o nelegalno pokrenutoj inicijativi, odnosno muslimanskom hiru u BiH.

“Pozivam sve Srbe da ignorišu ovu temu. Nije bilo odluka nijednog organa u BiH i to je unilateralni krivični čin Zlatka Lagumdžije, Denisa Bećirovića i drugih”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da će ovo djelovanje dovesti do ubrzanog raspada BiH, brže nego što se može zamisliti.

“Obično u ovakvim rovitim društveno-političkim okolnostima jedan događaj bude inicijalna kapisla da neke stvari budu razriješene. Ovo će biti riješeno tako što će Republika Srpska ojačati svoju autonomiju i nastaviti da vodi i prihvata politike koje su u njenom interesu, isključujući velike priče o funkcionalnoj ili unitarnoj BiH”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, stavovi Republike Srpske nisu upereni protiv muslimana, niti žrtava.

“Poklonio sam se žrtvama u Potočarima i položio vijenac i one zaslužuju pažnju. Pažnju zaslužuju i srpske žrtve, jer su ubijeni zato što su Srbi. Nismo našli primjer sa muslimanske strane koji se njima poklonio”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je Generalna skupština UN političko tijelo i da su njene odluke političke.

“Šta hoće? Da generalizuju priču? Zašto tražite da se u školske programe uvede priča o navodnom genocidu u Srebrenici? Ovo je uradila Njemačka da ne bi bio utvrđen dan genocida, kako niko ne bi predložio datum koji se odnosi na Aušvic ili ostala stratišta. Bošnjaci i njihove zvijeri koji su pobili 3.400 Srba (u Podrinju) ne odgovaraju. Ono što je bilo u Srebrenici nije genocid, nego ozbiljan zločin o čemu govore i naučni autoriteti”, rekao je Dodik.

(Srna)